Съдържание

Посетители

В момента има 410  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Филипополис - РК“ ООД - гр. Пловдив

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Филипополис - РК“ ООД - гр. Пловдив
Обект : „Млекопреработвателно предприятие“, находящо се в гр. Разлог

 

 

На основание Заповед №263/23.06.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 20.07.2023 г. е извършена проверка на място на „Млекопреработвателно предприятие“, находящо се в гр. Разлог, ул. „Годлевско шосе“ №1, експлоатирано от „Филипополис - РК“ ООД, гр. Пловдив.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на:
- цех за производство на имитиращ продукт;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- стационарно-хладилно оборудване;
- котелно помещение.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството на площадката в гр. Разлог е производство на имитиращ продукт и изкупуване на овче мляко от региона, което се изпраща за последваща обработка на площадката в гр. Пловдив. От началото 2023 г. на обекта се извършва само дейност по изкупуване на овче мляко. При проверката е съставен Констативен протокол №12-09/20.07.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва във връзка с изискванията на Закон за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH). Съгласно чл. 3, т. 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и чл. 2, т. 19 на Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място е извършен оглед на складовото помещение за съхранение на опасните химични вещества и смеси. Складът отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г.). Всички ОХВС са в оригинални опаковки, плътно затворени, не се наблюдават разливи. Налични са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасните химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Предоставена е оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух“
3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За технологични нужди е инсталиран и се експлоатира парен котел тип „Макси комби“, с топлинна мощност 1,2 МW, предназначен да изгаря твърдо гориво (дърва). Котелът е средна горивна инсталация по смисъла на т. 37 от допълнителните разпоредби на ЗЧАВ и е регистрирана в публичния регистър по чл. 9г от същия закон. Котелът не е работил от началото на 2023 г. През 2021 г. са извършени собствени периодични измервания на емисиите в атмосферния въздух. Резултатите от измерванията са представени с доклад и са по показатели, регламентирани в табл. 1, към част 2 на Приложение №1 от Наредбата за СПИ по показатели – прах, азотни оксиди, серен диоксид и въглероден оксид. СПИ са валидни за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. В законоустановеният срок в РИОСВ – Благоевград е представена информацията по чл. 9г, ал. 3, т. 14 за общите годишни емисии.
3.2.2. Контрол по Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.) и Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове:
На площадката в гр. Разлог се ползва стационарно хладилно оборудване - 9 бр. хладилни камери, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове - R404 А, в количества от 4 до 12 кг. При проверката се представят 9 бр. досиета на системите, съгл. Приложение №3 към чл. 29 от Наредба №1/2017 г., в които са отразени необходимият брой проверки за течове. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене. В момента на проверката се ползват само две камери.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация (годишен отчет за предходната календарна година), съгл. Приложение №9 към чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за експлоатираното стационарно хладилно оборудване.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За привеждане в съответствие на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС, на дружеството е дадено предписание, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
В случай на неизпълнение на предписанията ще бъдат предприети административно – наказателни действия.