Съдържание

Посетители

В момента има 179  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„ЕВРО ДООР“ - с. Рупите

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ЕВРО ДООР“ - с. Рупите, община Петрич,

Обект: „Предприятие за производство на интериорни врати“

 

На основание Заповед №296/17.07.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 25.07.2023 г. се извърши проверка на място и по документи на „Предприятие за производство на интериорни врати“, находящ се в община Петрич, с. Рупите, Промишлена зона.

1. Цел на проверка.

Проверката се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Дружеството осъществява производствена дейност само на проверяваната площадка. Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- цех №1 за подготовка на заготовки на каси и окомплектоване на интериорните врати;
- цех №2 за обработка на дървесина и складиране на суровини;
- камери за нанасяне на покрития върху дървени повърхности;
- 2 бр. котелни помещения;
- склад за съхранение на материали;
- склад за съхранение на готова продукция;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е производство на интериорни врати, с едносеменен (8 часа) режим на работа при петдневна работна седмица. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №32-25/25.07.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Управление на отпадъци”
За образуваните от производствената дейност отпадъци е извършена класификация съгласно изискванията на Наредба №2/2014 г. за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.)/Наредба №2/. На площадката са обособени места за разделното им съхранение, като са поставени съответните обозначения. Отпадъци се предават въз основа на писмени договори на лица, притежаващи документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г.)/ЗУО/, като са оформяни кантарни бележки, идентификационни документи, приемо-предавателни протоколи, складови разписки и др., удостоверяващи предаването им.
Дружеството притежава регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на трици, талаж, дървесни изрезки, образувани от производствените операции, които се пелетизират и изгарят в два броя котли. Установено е, че същият следва да бъде актуализиран поради настъпили промени в операциите по третиране отпадъците.
За транспортиране на собствените отпадъци от РИОСВ – Благоевград е издаден регистрационен документ по реда на ЗУО.
Отчетността на отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО). В законоустановения срок са представени годишните отчети за 2022 г.
За пуснатите на пазара опаковани стоки „ЕВРО ДООР“ ЕООД е задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Дружеството участва в колективна система, за което се представя удостоверение за членство в организация, месечни справки-декларации и платежен документ.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отопление на производствените помещения се ползват два броя котли на биомаса с топлинна мощност по 300 kW, които не подлежат на контрол чрез измервания, съгласно Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.). Котлите са предназначени за изгаряне на пелети от собствена дейност.
3.2.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
Към момента е преустановена дейността по нанасяне на покрития върху дървени повърхности. Едната камера е демонтирана, а другата не се ползва. В склада не са налични количества на бои, лакове, грундове и др. Дейността по нанасяне на покрития върху дървени повърхности се извършва в Р Гърция.
3.2.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
Машините за вторична обработка на дървесината са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесния прах и трици в бункер.
Зад цех №2 е обособено помещение, в което се произвеждат пелети от дървесни отпадъци от собствена дейност. Монтирани са следните съоръжения: дробилка, чукова мелница, пелет преса и бункер за съхранение на готовите пелети. Не се извършва процес на сушене на дървесни частици, който е източник не емисии в атмосферния въздух.

3.4. Фактор „Опасни химични вещества”
3.4.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството се определя като „потребител надолу по веригата“. В изпълнение на основната си дейност, при проверката е установено, че дружеството употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), но не извършва директен внос/износ на химикали и няма задължения за регистрация по REACH. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH.
3.4.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията чл. 6 от горецитираната наредба. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки, не се наблюдават разливи. В съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата се представя се оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, изготвена във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите Оценката е с актуализирана версия -№3/16.01.2023 г. Представя се документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

По Закона за управление на отпадъците е дадено едно предписание, свързано с изменение и допълнение на регистрационния документие.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.