Съдържание

Посетители

В момента има 417  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Неокласик“ ЕООД - гр. Костинброд

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Неокласик“ ЕООД - гр. Костинброд,

Обект: „Цех за производство на мебели“, гр. Банско, местност „Забиница“

 

На основание Заповед №269/28.06.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 13.07.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Цех за производство на мебели, находящ се в гр. Банско, местност „Забиница“, експлоатиран от „Неокласик“ ЕООД, гр. Костинброд.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Дружеството извършва производствена дейност на две площадки – в гр. Костинброд и в гр. Банско. На площадката в гр. Банско е извършена проверка на производствено хале, в което се извършват следните дейности: разкрояване, кантиране, сглобяване и при необходимост нанасяне на покрития.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на мебели по индивидуални поръчки от ПДЧ, MDF и широколистна дървесина. Режим на работа - едносменен (8 часа), петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №30-06/13.07.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отопление на производственото хале се ползва печка на дърва. Инсталиран е и котел на дърва, който затопля вода, която циркулира през топловъздушен апарат за подаване на топъл въздух в помещението за нанасяне на покрития върху дървени повърхности. Котелът е с топлинна мощност под 500 кW и не подлежи на контрол чрез измервания, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.).
3.1.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
Монтирана е камера за нанасяне на покрития върху дървени повърхности, съоръжена с пречиствателно съоръжение тип „водна завеса“ за улавяне на емисиите от летливи органични съединения. Камерата е с едно изпускащо устройство. В момента на проверката не се извършва дейност по нанасяне на покрития и няма налични количества бои, лакове и грундове. Нанасянето на покрития се извършва на площадката в гр. Костинброд. Дейността по нанасяне на покрития върху дървени повърхности попада за контрол в Приложение №1 (т.2.4) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.) и подлежи на регистрация чрез вписване в публичния регистър по чл. 30л от ЗЧАВ.
Към машините за обработка на дървесина са монтирани локални пречиствателни съоръжения с ръкавни филтри, улавящи дървесния прах.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
Към момента на проверката на площадката в гр. Банско не се извършва производствена дейност свързана с употреба и съхранение на опасни химични вещества и смеси. При извършения обход на обекта не са установени наличности от същите.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ, като са определени съответните срокове и отговорници за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.