Съдържание

Посетители

В момента има 178  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Фабрика Хамефа“ ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Мебелна фабрика“ гр. Разлог, експлоатиран от „Фабрика Хамефа“ ЕООД - гр. Разлог

 

На основание Заповед №261/23.06.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 06.07.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „ Мебелна фабрика“, експлоатирани от „Фабрика Хамефа“ ЕООД гр. Разлог.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите /ЗВ/– (ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/– (ДВ, бр. 45/28.05.1996 г. с изм. и доп.) и Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ – (ДВ, бр. 10/2000 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- цех №1- разкрой на детайли и обработка;
- цех №2 - сглобяване на детайли;
- лакозаливен цех за нанасяне на покрития върху дървени повърхности;
- парокотелна централа (ПКЦ);
- сушилни камери;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води (двукамерен утаител).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност на дружеството е свързана с дървопреработване и производство на мебели и обзавеждане от масивна дървесина, от пресовани дървесни частици (ПДЧ) и от плоскости от дървесни влакна със средна плътност (МДФ). Работният режим на обекта е едносменен, 5-дневна работна седмица, 8-часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №32-11/06.07.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За ползване на воден обект р. Изток с цел заустване на отпадъчни води от обект „Мебелна фабрика“, дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти №43110172/11.12.2017 г . С цитираното разрешително са придобити права за заустване само на битови отпадъчни води. Отпадъчните води се пречистват в локално пречиствателно съоръжение (двукамерен утаител) и посредством заустващ колектор, гравитачно се заустват в река Изток.
Дружеството изпълнява условията и изискванията на издаденото Разрешително:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ;
- провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води съгласно честотата на пробовземане (на шестмесечие). Лабораторните протоколи от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Не са констатирани отклонения от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол, заложени в цитираното разрешително.
- във връзка с контролно пробовземане на отпадъчни води и констатирано неспазване на ИЕО при проверка през 2022 г., на дружеството е налагана еднократна санкция.
- за отчитане на количеството на заустваните отпадъчни води няма монтирано измервателно устройство. От страна на БД ЗБР е установена техническа невъзможност за монтиране, поддръжка и контрол на измервателно устройство.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изход на утаителя, преди заустване в р. Изток е трайно сигнализиран.
По време на проверката на изход от пречиствателното съоръжение се констатира липса на формиран поток битови отпадъчни води, респ. няма заустване във водния обект, поради което от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отопление през зимния сезон и за технологични нужди (захранване на сушилни за дървен материал) се експлоатират 2 бр. водогрейни котли тип „KAD“ с топлинна мощност 1450 кW и 1250 кW, изгарящи твърдо гориво (дървесни отпадъци). Основно се ползва котелът с топлинна мощност 1250 кW. Съгласно направените записи в дневника за отразяване на работните часове, котелът е работил последно на 30.06.2023 г. Дружеството спазва изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени през 2022 г. и са относими за периода 11.02.2022 г. – 11.02.2024 г. Представеният доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. с приложени протоколи от изпитване, показват спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ), регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
Котлите са съществуващи средни горивни инсталации и подлежат на регистрация съгл. чл. 9г от ЗЧАВ, в срок до 01.01.2029 г.
3.2.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, като дейността попада за контрол съгласно Приложение №1 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За нанасяне на покритията (байц, грунд и лак) са инсталирани 12 бр. камери, съоръжени с пречиствателни съоръжения тип „хартиени филтри“. В момента на проверката работят 3 бр. камери. Инсталирана е и линия „Чефла“ за нанасяне на покрития с две секции – секция за нанасяне на покрития посредством робот и секция за сушене с UV – светлина. Линията е съоръжена с едно изпускащо устройство. През 2022 г. са извършени собствени периодични измервания на емисиите на ЛОС в отпадъчните газове от камерите за нанасяне на покрития. Резултатите от измерванията показват спазване на нормата за допустими емисии, по показател органични вещества, определени като общ органичен въглерод, регламентиран в чл. 15 от Наредба № 1/2005 г. СПИ са относими за периода 11.02.2022 г. – 11.02.2024 г.
Инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности е вписана в публичния регистър по чл. 30л от ЗЧАВ.
В законоустановения срок е представена в РИОСВ – Благоевград информация съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г. за употребените количества органични разтворители през 2022 г. Не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители, определена за дейността в т. 10, табл. 1 към Приложение №2 от Наредба №7/2003 г. за дейността (15 т/год.).
3.2.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.)., относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух
Всички дървообработващи машини в цех №1 и №2 са обхванати от новоизградена аспирационна система, улавяща дървесният прах и трици. Монтирано е ново пречиствателно съоръжение към аспирационната система – батерия с ръкавни филтри с импулсно изтръскване. Отделеният прах от батерията, посредством тръбен шнек постъпва в съществуващ бункер, като преминава през сухи циклони.
Дървесните отпадъци от производствената дейност се подлагат на раздробяване до чипс посредством дробилка, разположена под навес. Полученият чипс се съхранява на закрито.
При проверката не са констатирани неорганизирани емисии на производствената площадка.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
3.3.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл.3, т. 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) чл. 2, т. 19 на Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си като „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява ОХВС. Дружеството не извършва директен внос/износ на опасни химични вещества и смеси и няма задължения за регистрация по REACH.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH. Дружеството е запознато с Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH.
Дружеството използва вещества в смеси, попадащи в Приложение ХVІІ на Регламент REACH. Спазват се условията за ограничение.
3.3.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място е извършена проверка на склада за съхранение на ОХВС. Складът отговаря на изискванията чл. 6 от Наредбата. Всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки, не се наблюдават разливи. Опаковките са етикетирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Представя се оценка на безопасността на съхранението на ОХВС. Същата е необходимо да се актуализира, поради въвеждане на нови смеси и да бъде във формата, заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представя се документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.
3.3.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
Проверените ИЛБ, удостоверяват липсата на вещества проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I, II, III и IV на Регламента.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството има изготвен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За привеждане в съответствие на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС, на дружеството е дадено предписание, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписания ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
В случай на неизпълнение на предписанията ще бъдат предприети административно – наказателни действия.