Съдържание

Посетители

В момента има 461  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„ШАРКОЛ“ ЕООД - с. Крупник

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „ШАРКОЛ“ ЕООД - с. Крупник
Обект: Инсталация за производство на дървени въглища

 

На основание Заповед №267/27.06.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 11.07.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Инсталация за производство на дървени въглища“ с адрес: с. Крупник, местност „Стара гара“, стопанисвана от „Шаркол“ ЕООД, с. Крупник, общ. Симитли, обл. Благоевград.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършен е обход на производствената площадка, където са разположени:
- инсталация за производство на дървени въглища, състояща се от горивна и четири пиролизни камери, свързани последователно;
- складово помещение за сортиране, опаковане и съхранение на готова продукция.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството - производство на дървени въглища се осъществява по закрит способ с индиректно изгаряне на основата на пиролиза на дървесина. В момента на проверката на обекта не се извършват производствени дейности. При проверката е съставен Констативен протокол №40-20/11.07.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Експлоатираната от дружеството инсталация за производство на дървени въглища е източник на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, като същата е съоръжена с 2 бр. изпускащи устройства. Последните собствени периодични измервания са били проведени през м. юни 2020 г. Резултатите от тях са представени в РИОСВ – Благоевград с доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.) и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели: прахообразни вещества (по чл.11), серен диоксид и азотни оксиди (по чл. 13) и органични вещества (съгл. чл.15) от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). Инсталацията за производство на дървени въглища не е работила след м. юни 2022 г., за което управителя на дружеството представя писмена декларация по време на проверката.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е във връзка с изпълнение на изискванията на ЗЗВВХВС, подзаконовите нормативни актове произтичащи от него и контрол на съответствието с изискванията на дял II на Регламент (ЕО)1907/2006 (REACH). Съгласно чл. 3, т. 9 от Регламент REACH, дружеството изпълнява задълженията си на „производител“. Дружеството има извършена регистрация от към Европейската агенция по химикали, съгласно Дял ІІ на Регламент (ЕО) 1907/2006 REACH за аморфна форма на въглерода (charcoal), CAS.№ 16291-96-6, ЕС № 240-383-3 в тонажна група 10-100 т/год.
Към момента на проверката е представена декларация от управителя за произведените количества дървени въглища, съгласно която няма превишение на произведените количества над регистрираната тонажна група.
Налично е досие по чл. 36 от REACH, съдържащо информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите и информационен лист за безопасност за произвежданите от дружеството дървени въглища.
Към момента на проверката има налични около 2 т готова продукция, която е в опаковки от 3 кг, 5 кг, 10 кг и 16 кг.

3.3. Фактор „Отпадъци“
Дружеството извършва дейност само на проверяваната площадка. От производството на дървени въглища се генерира като отпадък „пепел“, за който няма проведена процедура за класификация по чл. 7, ал. 1 от Наредба №2 за класификация на отпадъците. Същата се предава на физически лица за наторяване.
За опаковане на дървените въглища се използват хартиени чували и стреч фолио, като готовата продукция се реализира както на външния, така и на вътрешния пазар. В тази връзка, дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. При проверката не се представят месечни справки-декларации за пуснатите на пазара опаковки по Приложение №15 на Наредбата за определяне на реда и размера на заплащане на продуктова такса, както и платежни документи за внесена продуктова такса кум ПУДООС или заплатено лицензионно възнаграждение към организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ и ЗУО, като са определени съответните срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.