Съдържание

Посетители

В момента има 202  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Завод за телефонна апаратура“ АД - гр. Банско

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Завод за телефонна апаратура“ АД - гр. Банско

 

 

На основание Заповед №231/08.06.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 27.06.2023 г. е извършена проверка на „Завод за телефонна апаратура“ АД, находящ се в гр. Банско, ул. „Цар Симеон“ №82.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от шума в околната среда (ДВ бр. 74/2005 г., с изм. и доп.) .

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните производствени помещения и инсталации:
- цех „Металопресов“;
- цех „Покрития“, включващ три участъка (галванични покрития, мокро боядисване и прахово боядисване);
- цех „Електронен“;
- цех „Електрически и електронни компоненти“;
- стационарно хладилно и климатично оборудване;
- складове за съхранение на ОХВС – 3 бр.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството - производство на телекомуникационни съоръжения и електроника. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №28-06/27.06.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. На обекта няма инсталирани организирани източници на емисии от горивни процеси. През зимния сезон производствените цехове се отопляват от отоплителна централа на биомаса в гр. Банско.
3.1.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
 галваничен участък към цех „Покрития“ включващ две линии за отлагане на метални покрития
- автоматична линия „Galvo“ за кисело и алкално поцинковане, обхваната от бордова аспирация, съоръжена с пречиствателно съоръжение скрубер. Инсталациите за отлагане на метални покрития подлежат на контрол чрез измервания по показатели регламентирани в чл. 43, т. 2 (прахообразни вещества), чл. 43, т. 3 (хлороводород), чл. 13, ал. 1, Приложение №2 (серен диоксид и азотни оксиди) и чл. 12, ал 1, Приложение №1 (хром) от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). Последните собствени периодични измервания (СПИ) са проведени през 2022 г. и са относими за периода 30.05.2022 г. – 30.05.2024 г. Резултатите от измерванията показват спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ).
- ръчна линия за пасивация. Линията е в процес на реконструкция – извършва се подмяна на ваните. Преди изпускане в атмосферния въздух, газовете ще преминават за пречистване през скрубер. Дружеството има задължение да извърши собствени периодични измервания след приключване на реконструкцията. Проведена е процедура за съгласуване на точка за вземане на проби.
 участък за нанасяне на мокри и прахови покрития към цех „Покрития“
Мокрите покрития върху метални повърхности се нанасят в две камери с общо изпускащо устройство, съоръжени с водни завеси и камера тип „Standart ELEN 7“, съоръжена с таванни и подови филтри за улавяне на емисиите от летливи органични съединения и едно изпускащо устройство. Дружеството спазва изискванията относно честота на провеждане на СПИ. Последните измервания са проведени през 2021 г. и са относими за периода 30.11.2021 г. – 30.11.2023 г. Резултатите от измерванията показват спазване на нормата за допустими емисии по показател органични вещества, определени като общ въглерод, регламентирана в чл. 15 от Наредба №1/2005 г.
Праховите покрития се нанасят, посредством пистолети в 3 бр. камери, съоръжени със самопочистващи се хартиени филтри. Камерите са без изход в атмосферния въздух. Прахово боядисаните детайли се изсушават в 4 броя сушилни.
В законоустановения срок е представена в РИОСВ – Благоевград информация съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г. за употребените количества органични разтворители през 2022 г.
3.1.3. Контрол по Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г.) и Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове
На обекта е инсталирано стационарно хладилно и климатично оборудване, заредено с флуорсъдържащи парникови газове в количества над 5 тона СО2 еквивалент подлежащо на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 4, параграф 3, буква „а“ от Регламент (ЕС) №517/2014 .
При проверката се представят три досиета на системите, съгл. формата на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г., в които са отразени необходимият брой проверки за течове. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене
В законоустановеният срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация (годишен отчет за предходната календарна година), съгл. Приложение №9 към чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за експлоатираното стационарно оборудване.

3.2. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), съгл. Регламент REACH и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Опасните химични вещества и смеси се доставят от производители и дистрибутори от ЕС.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH с изм. и доп.
Извършена е проверка по отношение на Приложение ХIV и Приложение XVII на Регламент REACH. Не е установено употреба на химични вещества и смеси от Приложение ХIV. Веществата, включени в Приложение ХVII на REACH се използват при спазване на условията на ограничение.
3.2.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Извършена е проверка на местата за съхранение на ОХВС. Складовете са с осигурен транспортен достъп, вентилирани, осветени и отделени от битови и производствени помещения. Налични са пожарогасителни средства и подходящи адсорбенти. Достъпът до складовите помещения е ограничен за външни лица. Складовите помещения отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Азотната инсталация е монтирана и се поддържа от външна фирма. Газовите бутилки се съхраняват, съгласно изискванията заложени в информационните листове за безопасност.
При проверката се представя оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, във формата, съгл. Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представя се документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството има изготвен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

3.3. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- по т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.
Дружеството притежава регистрационен документ за транспортиране на отпадъци, издаден от РИОСВ – Благоевград по реда на ЗУО.
- по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
При проверката се представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.
3.4. Фактор „Шум”
Източници на шум в околната среда са: промишлени вентилатори, щанцови машини, машини за обработка на листови материали и транспортна техника. През 2023 г. в РИОСВ – Благоевград е представен доклад за извършени СПИ на показателите на шум, излъчван в околната среда. Приложеният протокол от акредитирана лаборатория показва спазване на граничните стойности на нивата на шум (дневни), по измерителен контур и в място на въздействие, съгл. табл. 2 на Приложение №2 към чл. 5 от Наредба №6/2006 г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части от денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението (ДВ бр. 58/2006 г., с изм. и доп.). Съгл. чл. 27, т. 2 от Наредба №54/2010 г. (ДВ бр. 3/2011 г.), СПИ са относими за периода 19.05.2023 г.- 19.05.2025 г.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са поставени предписания на дружеството.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта по Закона за чистотата на атмосферния въздух, Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети и Закона за защита от шума в околната среда.