Съдържание

Посетители

В момента има 181  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Майтекс-13“ ЕООД - с. Беласица

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Майтекс-13“ ЕООД - с. Беласица
Обект : „Цех за шивашки изделия и нанасяне на ситопечат“, разположен в гр. Петрич

 

 

На основание Заповед №232/08.06.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 29.06.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Цех за шивашки изделия и нанасяне на ситопечат“, разположен в гр. Петрич и стопанисван от „Майтекс-13“ ЕООД, с. Беласица, общ. Петрич.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси / ЗЗВВХВС / (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на:
- шивашки цех, който включва – ушиване на разкроени елементи, гладене и опаковане;
- кроялен цех – кроене се извършва в много редки случаи по поръчка на клиента;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- места за съхранение на отпадъци;
- цех за ситопечат върху текстил – цехът не работи от 2021 г.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на облекло, като се работи на ишлеме. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №15-08/29.06.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството има създадено досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH), което съдържа информация за съхраняваните опасни химични вещества и смеси (ОХВС), техните доставчици и информационни листове за безопасност (ИЛБ). След спиране на дейността по нанасяне на ситопечат върху текстил от 2021 г. ОХВС не са доставяни.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
По време на проверката е направен оглед на складовото помещение за съхранение на ОХВС, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата, няма връзка с канализацията, налични са сорбенти и не се наблюдават разливи.
На обекта се съхраняват и представят документи по чл. 4, т. 8-11 от Наредбата, оценка на безопасността на съхранението на ОХВС и Заповед на лицата отговорни за съхранение на ОХВС.

3.2. Фактор „Отпадъци“
Дружеството извършва производствена дейност само на проверявания обект. За генерираните от дейността му отпадъци са утвърдени работни листове по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (обн. ДВ, бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). При проверката е установено, че отчетността за отпадъците не е водена чрез Национална информационна система за отпадъци (НИСО), а това е ставало в отчетните книги на хартиен носител.
На обекта, отпадъците се събират и съхраняват разделно, като местата за съхранение на същите са обозначени със съответния код. За съхранение на опасните отпадъци е обособено складово помещение, което е с ограничен достъп.
Отпадък с код 04 02 99 се насочва за депониране, което става при наличие на становище по доклад от основно охарактеризиране. Транспортирането се извършва от лице притежаващо документ по чл. 35, от ЗУО, което се удостоверява с оформени документи. Отпадъци с кодове 15 01 01, 15 01 02 и 19 12 01 не са предавани през последната година. На обекта вече не се генерира отпадък с код 20 01 21*, тъй като за осветление се ползват LED лампи, но се съхранява голямо количество от този отпадък.
За производствените си нужди, „Майтекс-13“ ЕООД въвежда на територията на Р България материали и суровини, които са опаковани. В тази връзка, то се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Дружеството изпълнява задълженията си чрез организация по оползотворяване. Представени са договор с организацията и анекс към него, удостоверения за членство, месечни справки-декларации, документи за заплащането на дължимата продуктова такса „опаковки“ за периода 2020 – 2022 г.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗУО, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.