Съдържание

Посетители

В момента има 231  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Кацилов и синове“ ООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Кацилов и синове“ ООД - гр. Гоце Делчев
 

На основание Заповед №360/28.09.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 25.10.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на Цех за производство на мебели, находящ се в гр. Гоце Делчев, ул. „Панаирски ливади“ №1, експлоатиран от „Кацилов и синове“ ООД, гр. Гоце Делчев.

1. Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Дружеството извършва производствена дейност на една площадка. Извършена е проверка на следните производствени помещения и инсталации:
- цех „Разбичване на дървесина“;
- цех “Дървообработка“;
- помещение за нанасяне на покрития върху дървени повърхности;
- котелно помещение;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на мебели от масивна дървесина, MDF и ПДЧ плоскости, и интериорни врати. Режим на работа - едносменен (8 часа), пет дневна работна седмица. Проверката е извършена на място и по документи. При проверката е съставен Констативен протокол №53-06/25.10.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

3.1.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отопление на производствените помещения се ползват два котела с топлинна мощност под 500 кW, с общо изпускащо устройство (комин), които не подлежат на контрол чрез измервания. Котлите са предназначени да изгарят твърдо гориво (дървесни отпадъци от производствената дейност), за което дружеството не притежава регистрационен документ, издаден от Директора на РИОСВ – Благоевград, по реда на Закона за управление на отпадъците. Дружеството е уведомено (писмо изх. №765/16.11.2022 г. на РИОСВ – Благоевград), относно задълженията му по законодателството, свързано с управлението на отпадъците, включително и за изискването на документ по чл. 35 от ЗУО за извършване на дейността по оползотворяване на отпадъци.
3.1.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, която дейност попада за контрол съгласно Приложение № 1 към чл. 2 (т. 2.4.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). Нанасянето на покритията се извършва в камера, съоръжена с пречиствателно съоръжение (водна завеса). Камерата е с две изпускащи устройства. Дружеството не е извършило регистрация на инсталацията съгл. чл. 30л от ЗЧАВ. До момента на изготвяне на доклада инсталацията е вписана в публичния регистър на инсталациите, извършващи дейности с летливи органични съединения – издадено е Удостоверение за регистрация №89/04.11.2022 г.
„Кацилов и синове“ ООД има задължение ежегодно в срок до 31.03. на текущата година да представя В РИОСВ - Благоевград информация за предходната календарна година за изразходваните количества органични разтворители, съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г.
3.1.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
Машините за първична обработка на дървесината са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесния прах и трици в бункер, посредством циклон. Площадката под бункера се поддържа чиста. Част от машините за вторична обработка на дървесината са съоръжени с локални аспирационни системи.

3.2. Направление “Опасни химични вещества и управление на риска”

Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл. 3, параграф 13 от Регламент REACH, дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). В своята дейност употребява и съхранява бои, лакове, втвърдители, оцветители и разтворители, част от които се класифицират като опасни, съгласно Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP), в категория на опасност „запалими“. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Създадено е досие съгласно чл. 36 от REACH, което съдържа информация за използваните ОХВС и информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на Регламент (EC) №2015/830. Към момента на проверката се представя Приложение №2, изготвено съгласно Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което трябва да се актуализира поради въведените в употреба нови продукти.
3.2.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Във връзка с чл. 4, т. 4 и съгласно изискванията на чл. 9 от Наредбата, се представя оценка на безопасността на съхранение на ОХВС изготвена във формата съгласно Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Във връзка с чл. 12, оценката следва да бъде актуализирана поради промяна във вида на съхраняваните ОХВС.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС са поставени три предписания, със съответните срокове за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.