Съдържание

Посетители

В момента има 182  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„ВЛК ПЛАСТ“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на "ВЛК ПЛАСТ“ ЕООД - гр. Сандански

 

На основание Заповед №158/12.05.2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 25.05.2022 г. е извършена проверка на място на цех за производство на полиетиленови чували и торби, находящ се в гр. Сандански, ПИ с идентификатор 65334.202.52, експлоатиран от „ВЛК ПЛАСТ“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверка.

Проверката е комплексна и е с цел установяване степента на спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г., изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- работен цех;
- местата за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

При пристигане на обекта се установява, че същият е затворен и заключен, като не е открит на място представител на дружеството. След пристигането на такъв, е направен оглед, като е установено, че на обекта не се извършва производствена дейност. Част от съоръженията, които са ползвани на по-ранен етап са повредени или разкачени от линията, служила за оползотворяване на отпадъци от опаковки, за която дейност от РИОСВ-Благоевград е издаден Регистрационен документ №01-РД-188-1/ 10.03.2017 г. Обектът все още се ползва под наем от „ВЛК ПЛАСТ“ ЕООД, но като място за съхраняване на материали (кашони за опаковане на готова продукция) и готова продукция. Установено е и съхраняване на опасни отпадъци с кодове 15 01 10* и 20 01 21*, генерирани в предишен период от време. Отпадъците са класифицирани и се съхраняват при ограничен достъп.

За проверката е съставен е Констативен протокол №18-14/25.05.2022 г., като на дружеството не са дадени предписания, т.к. не са установени несъответствия с нормативната база относима към проверяваната дейност, поради липсата на производствена дейност.

Установено, че производствената дейност на дружеството е изнесена на нова площадка разположена в гр. Сандански, ПИ с идентификато 65334.202.29, която също е посетена и на която е извършена извънредна проверка. Установено е, че за площадката през 2011 г. инвеститора е подал уведомление за инвестиционно предложение, което е съгласувано от РИОСВ-Благоевград по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие. Съставен е Констативен протокол №19-14/25.05.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Отпадъци“
За производствената дейност извършвана на обекта - производство на полиетиленови чували и торби се ползва гранулат (първичен и вторичен). Не се извършват дейности по оползотворяване на отпадъци, за което да се изисква наличието на документи по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.).
От извършвана на обекта дейността се образуват отпадъци, за които от страна на дружеството е проведена процедурата за тяхното класифициране. Същите се съхраняват разделно, на обозначени за целта места по начин, който да не води до разпиляване и увреждане на околната среда.
Движението на отпадъците се отразява чрез Националната информационна система за отпадъци /НИСО/. Представят се сключени писмени договори за предаване на образуваните отпадъци, с лица притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО.
Дружеството не се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО, т.к. ползва в производствения процес материали закупени и доставени от производители и/или доставчици в страната. Готовата продукция се реализира извън територията на РБългария.
Не е установено нерегламентирано третиране, включително изгаряне или обгаряне на отпадъци на територията на обекта.

3.2. Направление „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
Основната дейност на дружеството на действащата площадка е производство на полиетиленови торби и чували чрез процес на екструдиране от първичен и вторичен полиетиленов гранулат. В изпълнение на дейността си операторът не извършва внос/износ на химикали. Доставчиците на основните суровини са от РБългария. По смисълът на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява химични вещества и смеси (първичен и вторичен полиетиленов гранулат), които не се класифицират като опасни съгласно Регламент (EO) 1272/2008 (CLP). В съответствие с чл. 36 на REACH се поддържа досие, което съдържа информация за доставчиците и информационни листове за безопасност на използваните химични вещества и смеси.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания, т.к. не са установени несъответствия с нормативната база относима към проверяваната дейност.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията заложени в Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове от екологичното законодателство