Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Булгарконсерв Рупите“ ООД - с. Рупите

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Булгарконсерв Рупите“ ООД - с. Рупите, общ. Петрич

 

На основание Заповед №104/29.03.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.04.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за преработка на плодове и зеленчуци“ с. Рупите, община Петрич, експлоатирано от „Булгарконсерв Рупите“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- котелно помещение;
- агрегати на експлоатираното стационарно хладилно оборудване;
- място за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е преработка на на плодове и зеленчуци. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №25-20/12.04.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

Организирани източници на емисии от горивни процеси
При извършения обход на обекта се установи, че се извършва демонтаж на един от котлите в котелното помещение, с цел замяната му с нов със същата топлинна мощност, изгарящ природен газ. Вторият наличен в ПКЦ котел на природен газ е с номинална топлинна мощност над 1 MW и представлява съществуваща средна горивна инсталация (СГИ), съгласно параграф 1, т. 6 от Допълнителни разпоредби на Наредбата за ограничаване емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации (Наредба за СГИ, ДВ бр. 63/2018 г., изм. ДВ, бр. 47/2019 г. ). Новият котел с мощност над 1 MW, който предстои да бъде монтиран, като нова СГИ не може да се експлоатира, преди да се регистрира в регистъра, съгласно чл. 9 г, ал. 2 от ЗЧАВ. В тази връзка, дружеството е запознато, относно задълженията му за регистрация, чрез подаване на Заявление по образец до Директора на РИОСВ – Благоевград, по реда на чл. 9г, ал. 4 и ал. 5 от ЗЧАВ.
Не се налага промяна на съществуващите изпускащи устройства на двата котела. Същите са съоръжени с точки за вземане на проби. Относно спазване изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. (ДВ, бр.31/1999 г., с изм. и доп.), през 2020 г. дружеството е провело собствено периодични измервания (СПИ) на емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. Резултатите от тях са представени в РИОСВ – Благоевград с доклад и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели. Същите са били валидни за 2020 г. и 2021 г.
На обекта е монтирано и се експлоатира стационарно хладилно оборудване със съдържание на флуорсъдържащ парников газ – 2 бр. хладилни камери със заряд под 50 тона СО2 еквивалент. При проверката са представени 2 бр. досиета на системите, в които са отразени необходимия брой проверки за течове, съгласно чл. 4 от Регламент (ЕС) №517/2014 г. за флуорсъдържащите парникови газове. Проверките са извършени от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от ББКМ. Оборудването е етикетирано съгласно изискванията на чл. 40 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите от флуорсъдържащи парникови газове (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.)
Като оператор на стационарно климатично оборудване дружеството е задължено ежегодно в срок до 15 февруари на всяка текуща година да представя в РИОСВ – Благоевград годишен отчет за предходната календарна година, за което е уведомено при извършената предходна проверка на обекта през 2020 г. В РИОСВ – Благоевград няма постъпил годишен отчет за за 2021 г. в горецитирания законоустановен срок, с което са нарушени изискванията на чл. 34и, ал. 24 от ЗЧАВ.

3.2. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- т. 4 - Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от закона, изготвят собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

На дружеството е дадено предписание по ЗОПОЕЩ с поставен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.
За установеното административно нарушение по ЗЧАВ на дружеството ще бъде съставен АУАН.