Съдържание

Посетители

В момента има 277  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„Ома Орцехим“ ООД - гр. Якоруда

 Д О К Л А Д

За извършена проверка на „Ома Орцехим“ ООД - гр. Якоруда

 

На основание Заповед № 121/04.04.2017 г. на Директора на РИОСВ – Благоевград, на 27.04.2017 г. беше извършена проверка на място на производствена площадка на „Ома Орцехим“ ООД, гр. Якоруда, находяща се в гр. Якоруда, м. „Сливина“.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.

1. Цел на проверка
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните производствени и складови помещения:
- за входящи материали;
- за готова продукция;
- за смесване на химикали;
- за съхраняване на генерираните от дейността отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на факторите и компонентите, които въздействат върху околната среда беше съставен Констативен протокол № 20-20/ 27.04.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
Дружеството извършва дейност на една площадка, разположена в гр. Якоруда, където произвежда топло и корозионно устойчиви лакове за печки, черна боя за печки „Щъркел" и течна черна боя за печки и камини.

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Производството на корозионно и топлоустойчиви лакове попада в т. 17 ( „Производство на смеси за покрития, лакове мастила и лепила") от Таблица 1 към Приложение №2 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда (главно в атмосферния въздух), в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ бр. 96/2003 г., с изм. и доп.), за която е определена прагова стойност за консумация на органични разтворители от 100 т/год. В тази връзка дружеството е извършило регистрация на инсталацията по чл. 30л от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр.96/2003 г., с изм. и доп.). При производството на течната черна боя за печки и камини, както и черната боя за печки „Щъркел", не се влагат органични разтворители.
Дружеството има задължение ежегодно до 31.03. на текущата година да представя в РИОСВ – Благоевград информация за количеството изразходвани органични разтворители през предходната календарна година (съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г.). Такава информация за календарната 2016 г. не е представена.
Произведените продукти – корозионно и топлоустойчиви лакове, който дружеството „пуска на пазара", спадат към категорията „Бои и лакове", подкатегория „и" - еднокомпонентни продукти за покрития на основата на органични разтворители, съгласно Приложение № 1 към чл. 1 от Наредбата за ограничаване на емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти (Наредбата, ДВ, бр. 20/2007 г., с изм. и доп.). Същите са етикетирани, съгласно Приложение № 5 към чл. 5 на горецитираната наредба и отговарят на изискванията за максимално допустимо съдържание на ЛОС.
В момента на проверката производствена дейност на обекта не се извършва. Обекта работи епизодично в зависимост от поръчките. Наличното количество готова продукция е произведено през месец януари 2017 г. През 2016 година призводствена дейност е извършвана в периода м. септеври – в. декември, като общото количество произведени и пуснати на пазара продукти, попадащи в обхвата на Наредбата е 9 тона.
В законоустановения срок 31.03.2017 г., съгласно чл. 7 от Наредбата, дружеството не е представило информация в РИОСВ – Благоевград, за произведените и пуснати на пазара продукти през 2016 г.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
В своята производствена дейност дружеството употребява следните химикали: разтворители, алкидна смола, алуминиева паста, парафини, восъци, черен графит, калиев карбонат, златна и бронзова паста.
В момента на проверката в складовото помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси няма нилични химикали, от които се произвеждат лаковете и боите.
Помещенията за съхранение на опасни химични вещества и смеси и готова продукция са с ограничен достъп и непропусклив под.
Представените информационни листове за безопасност на употребяваните химични вещества и смеси са неактуални. Дружеството има изготвени листове за безопасност на на част от химичните смеси, които формулира.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

Фактор „Опасни химични вещества”
1. Да се изискат от доставчиците актуални информационни листове за безопасност за всички химични смеси, които дружеството влага при формулирането. Копия от тях да се представят в РИОСВ – Благоевград. Срок: 15.06.2017 г. Отг.: „Ома Орцехим” ООД

2. Да се изготвят информационни листове за безопасност за формулираните от дружеството химични смеси. Копия от същите да се представят в РИОСВ – Благоевград. Срок: 30.06.2017 г. Отг.: „Ома Орцехим” ООД

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.
За изпълнението им ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
Относно констатираните нарушения по Закона за чистотата на атмосферния въздух ще бъдат предприети административно наказателни мерки.