Съдържание

Посетители

В момента има 197  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„НИС ПЕТРОЛ” ЕООД - гр. София

 Д О К Л А Д

За извършена проверка на „НИС ПЕТРОЛ” ЕООД - гр. София

 

На основание Заповед № 140/20.04.2017 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 25.04.2017 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Търговски комплекс – бензиностанция и АГСС, обслужваща сграда и ресторант за „Бързо хранене“, м. „Козлодуй“, находящ се в землище на гр. Благоевград, експлоатиран от “Нис петрол” ЕООД гр. София.

Проверката е комплексна и е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконови актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти „Води“ и „Атмосферен въздух“, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- бензиностанция;
- площадкова канализация с пречиствателно съоръжение - каломаслоуловител;

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 27-10/25.04.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”

За обекта има издадено разрешително за заустване на отпадъчните повърхностни (дъждовни) води № 43130010/07.06.2013 г. от БД „ЗБР“, за заустване в река Струма. Битовите отпадъчни води от комплекса се отвеждат в изгребна яма, която се почиства периодично, съгласно договор и представена фактура за извършена услуга.
Комплексът се стопанисва от „ВиВ Партнер“ ЕООД гр. Петрич по договор с „Нис петрол“ ЕООД гр. София.
В изпълнение на чл. 48, ал. 1, т.12 от Закона за водите (ДВ, бр. 67/1999 г., с посл. изм. и доп.) в РИОСВ - Благоевград от „Нис петрол“ ЕООД гр. София е внесен Доклад за изпълнение на условията в издаденото разрешително за заустване за отчетната 2016 г.
Дружеството - ползвател на бензиностанцията спазва изпълнението на собствения мониторинг на отпадъчните води. Лабораторните протоколи с резултатите от мониторинга се представят своевременно в РИОСВ - Благоевград.
За 2016 г. са представени 4 бр. лабораторни протоколи от извършен собствен мониторинг. Резултатите показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО).
По време на проверката не се заустват отпадъчни води. От РЛ- Благоевград е оформен протокол за неизвършено пробовземане.
Не са констатирани нарушения по време на проверката.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух"
1. Относно спазване изискванията на Наредба № 16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ, бр. 75/1999 г. с изм. и доп.).
Бензиностанцията се експлоатира от „Нис петрол“ ЕООД гр. София от 2013 г.
На бензиностанцията са монтирани 3 бр. подземни резервоари за съхранение на гориво – 2 бр. за бензин и 1 бр. дизел.
Вентилационния изход на подземните резервоари е оборудван за обратно отвеждане на газовите фази, съгласно изискванията на чл. 12, приложение № 4 от Наредба № 16/1999г. (етап I на улавяне на бензиновите пари).
Монтирани са 3 бр. комбинирани бензинколонки за продажба на горива.
Бензиностанцията е приведена в съответствие с изискванията на чл. 14а, ал. 3 от Наредба № 16/1999 г., относно етап II на улавяне на бензиновите пари.
В РИОСВ – Благоевград са заверени 3 бр. работни дневници, съгласно приложение № 8 към чл. 14, ал. 3 от Наредба № 16.
В дневниците са отразени проверки за 2016 г. Проверките са извършени от оправомощено лице, съгласно чл. от Наредба № 16.
Колонките са маркирани със зелен стикер за съответствие , съгласно чл. 14 от Наредба № 16.
2. Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) № 842/2006 г. и Наредба № 1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудването и отчитането на емисиите на флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ),(ДВ, бр. 20/2017 г.)
На обекта се експлоатират две стационарни климатични системи със съдържание на ФПГ. Оборудването подлежи на контрол за проверка на течове, съгласно чл. 4 от Регламент № 517/2014 г. При проверката са представени 2 бр. досиета на системите в които са отразени проверки за течове за 2016 г. Системите подлежат на проверка за течове 1 път годишно.
В РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет, съгласно чл. 36 от Наредба № 1.
Дружеството има задължение , считано от 01.01.2017 г. да етикетира оборудването си, съгласно изискванията на чл. 12 от Регламент № 517/2014 г. Етикета да съдържа информация за вида на флуорирания парников газ, количество в kg, потенциал на глобално затопляне и количество в t CO2 еквивалент.

3. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

По време на проверката не са дадени предписания.

4. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

По време на извършената проверка на обекта не са констатирани несъответствия с изискванията на екологичното законодателство по цитираните компоненти „Води“ и „Атмосферен въздух“ и не са дадени предписания.