Съдържание

Посетители

В момента има 180  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Леско“ ЕООД - с. Бело поле

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Леско“ ЕООД - с. Бело поле, общ. Благоевград

 

На основание Заповед №РД-04-87/02.07.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 09.07.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Дърводелски цех“, находящ се в с. Бело поле, общ. Благоевград, Индустриална зона, база Металснаб, експлоатиран от „Леско“ ЕООД.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за водите (ЗВ, ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на следните инсталации и съоръжения:
- дърводелски цех;
- котелно помещение;
- пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на дървен опаковъчен материал. Работният режим на обекта е двусменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №34-06/09.07.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
В котелно помещение е инсталиран котел с топлинна мощност 840 кW, предназначен да изгаря дървесни отпадъци (трици), които се подават към горивната камера на котела посредством шнек. Котелът захранва с топлоносител две сушилни камери, в които се изсушават дървесина и детайли. В момента на проверката котела не работи. Води се дневник за работните часове на котела, от който е видно, че горивният процес е преустановен на 08.07.2024 г. Дружеството спазва изискванията, относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.), а именно: не по-малко от един път в рамките на две последователни календарни години. Последните СПИ са проведени през 2024 г. и са относими за периода 05.04.2024 г. – 05.04.2026 г. Представеният в РИОСВ – Благоевград доклад, с приложен протокол от изпитване, показва спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ), регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
3.1.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.)., относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух
Дървообработващите машини в дърводелския цех са обхванати от аспирационна система, улавяща дървесният прах и трици, които постъпват в два броя бункери посредством четири циклона. При проверката е установено, че има пропуски в аспирационната система и се наблюдават отлагания от трици и дървесен прах около циклоните. Площадките под бункерите се поддържат чисти. При проверката не са констатирани неорганизирани прахови емисии на производствената площадка.

3.2. Компонент „Води”
За ползване на воден обект р. Струма с цел заустване на битови отпадъчни води от обекта, дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, (РЗ) №43110132/27.08.2014 г., продължено с Решение №ПО-01-115/14.10.2020 г.
Дружеството изпълнява условията и изискванията на издаденото РЗ:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изход на двукамерен утаител, преди заустване в р. Струма е трайно сигнализиран.
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена в РЗ - на шест месеца, като изпълнението се възлага на акредитирана лаборатория. Протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води, което е пломбирано от БД „ЗБР“. Водят се дневници, в които се правят ежемесечни записи на показанията на устройството. От началото на настоящата 2024 година са заустени 242 куб. м при разрешени 1500 куб. м годишно.
По време на проверката от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. Резултатите от изпитване все още не са постъпили в РИОСВ - Благоевград.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух е поставено предписание със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

До изготвянето на доклада от извършената проверка предписанието е изпълнено.