Съдържание

Посетители

В момента има 515  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Геби 2015“ ЕООД – с. Мосомище

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Геби 2015“ ЕООД,
обект: Цех за печене и пакетиране на ядки, с. Мосомище, общ. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-79/26.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.07.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за печене и пакетиране на ядки“, находящ се в УПИ VI, кв. 67, Бивш стопански двор, с. Мосомище, общ. Гоце Делчев, експлоатиран от “Геби 2015“ ЕООД, гр. Гоце Делчев.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен обход на производствените помещения за изпичане и пакетиране на ядките, за съхранение на доставяните ядки в суров вид и на готовата продукция, като и местата за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е изпичане и пакетиране на ядки (слънчоглед, бадем, лешник, фъстък, орех, леблебия, кашу и др.). Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №35-20/10.07.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта не е наличен горивен източник на емисии. За изпичането на ядките се използва електроенергия, като се експлоатира 1 бр. конвектомат. След изпичане ядките се охлаждат и пакетират.
В помещението за пакетаж са монтирани 2 бр. климатика заредени с HFCH-22, като всеки съдържа по 2 kg от контролираното вещество. Същите, съобразно количеството на зареждане (под 3 kg) не попадат в обхвата на Регламент (ЕО) №1005/2009 относно веществата, които нарушават озоновия слой (ДВ бр. 2/2011 г.) и не подлежат на контрол чрез проверки за течове.

3.2. Фактор „Отпадъци“
За генерираните от дейността на фирмата отпадъци не е проведена процедурата по чл. 7, ал. 1 на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.). На обекта е организирано разделно събиране на отпадъците, като са осигурени места за съхранението им. Не се предоставят документи, удостоверяващи предаването на отпадъците.
Готовата продукция се опакова, поради което дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Представя се удостоверение за членство към организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки и фактура за начисленото за първо полугодие на 2024 г. лицензионно възнаграждение.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
Извършваните на обекта дейности не са свързани с употребата и съхранението на опасни химични вещества и смеси, поради което същия не подлежи на контрол по ЗЗВВХВС.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗУО, като е определен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.