Съдържание

Посетители

В момента има 189  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„НИДЕКС“ ООД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „НИДЕКС“ ООД , гр. София, обект: „Площадка за производство на пластмасови изделия за строителството, рециклиране на отпадъци от пластмаса“, с. Копривлен, общ. Хаджидимово, № І-494, 495, кв. 54

 

На основание Заповед № РД-04-77/19.06.2024 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 27.06.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Площадка за производство на пластмасови изделия за строителството и рециклиране на отпадъци от пластмаса“, експлоатирана от „Нидекс“ ООД, гр. София

1. Цел на проверка.
Проверката се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Основната дейност на дружеството е производство на шприцвани и екструдирани пластмасови изделия за строителството, в т. ч. оползотворяване на отпадъци от пластмаса. Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
 Цех „меки профили“;
 Цех „твърди профили“;
 Цех „инструментален“;
 Склад „материали“;
 Склад „готова продукция“;
 Места и складове за съхранение на отпадъци;
 Складово помещение за съхраняване на ОХС с котелно.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
При проверката е съставен Констативен протокол № 30-25/27.06.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Управление на отпадъци”
Дружеството притежава регистрационен документ №01-РД-271-3/16.06.2022 г. за извършване на дейност по третиране на отпадъци, в което е вписана и проверяваната площадка. На обекта се извършва оползотворяване на пластмасови отпадъци чрез прилагане на дейностите обозначени съгласно Допълнителните разпоредби на ЗУО:
- с код R13 - съхраняване на отпадъци до извършване на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им;
- с код R12 - размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11;
- с код R3 – рециклиране/възстановяване на органични вещества, които не са използвани като разтворители включително чрез компостиране и други процеси на биологична трансформация.
Приетите на площадката отпадъци преминават през визуална проверка, след което се насочват към линията включваща магнитен сепаратор, лента за ръчно сортиране, допълнителен сепаратор, чукова мелница, средни мелници и малки мелници. За завършване на процеса се ползват екструдери и шприц автомати.
Отпадъците се приемат въз основа на писмени договори, като се оформят и приемо-предавателни протоколи и кантарни бележки. За отпадъците предмет на трансграничен превоз са оформяни Анекс VІІ и ЧМР, като се спазва Регламент (ЕО) 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 г. относно превози на отпадъци.
За образуваните отпадъци от дейността на „НИДЕКС“ ООД са утвърдени работни листове по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/08.08.20214 г. с изм. и доп.).
Образуваните отпадъци от собствената дейност и тези, приемани от външни лица се съхраняват разделно, на обозначени за целта места. Съхранението на опасните отпадъци е организирано в складово помещение с ограничен достъп.
Съгласно разпоредбата на Наредба №1 от 04 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), отчетността се води чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО). От извършена справка в системата на отчетна книга по Приложение № 4 е видно, че вписваните данни за приетите отпадъци, съответстват на оформяните документи. В срок е подаден годишният отчет за отпадъци за календарната 2023 г.
От управителя на дружеството е издадена заповед за определяне на отговорно лице за управление на опасните отпадъци, съгласно изискванията на чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО.
Дружеството пуска на пазара опакована стока. В тази връзка, задълженията по чл. 59, ал. 1 от ЗУО се изпълняват, чрез участие в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.
При проверката не е установено нерегламентирано замърсяване и изгаряне на отпадъци от дейността на обекта.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
За охлаждане на екструдерните линии в цех „Меки профили“ и цех „Твърди профили“ се експлоатират общо 3 бр. чилъри, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ) и вещества нарушаващи озоновия слой. Същите са етикетирани в съответствие с нормативните изисквания и подлежат на контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №2024/573 г. на Европейския парламент и на Съвета от 7 февруари 2024 г. за флуорсъдържащите парникови газове, за изменение на Директива (ЕС) 2019/1937 и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката са представени водените "досиета на системите" от записите, в които е видно, че се спазва нормативно регламентираната честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент. До момента няма установени течове на ФПГ и R22. Проверките за течове са извършвани от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българската браншова камара по машиностроене.
Дружеството е подало годишен отчет за 2023 г. по електронен път чрез Информационната система за флуорсъдържащите парникови газове.
За отопление пред зимния сезон дружеството експлоатира котел на твърдо гориво (дърва и въглища), с топлинна мощност под 500 kW, неподлежащ на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
По смисъла на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), както и вещества/смеси, които се категоризират като неопасни съгласно Регламент (EO) 1272/2008 (CLP). В изпълнение на дейността си операторът не извършва внос/износ на химикали. Доставчиците му са от Европейския съюз. Създаденото досие, в изпълнение на чл. 36 от REACH, съдържа информация за използваните и съхранявани химични вещества и смеси, техните доставчици, информация по Приложение №2 от Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите и информационни листове за безопасност (ИЛБ). Складовите помещения, в които се съхраняват ОХВС, отговарят на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.), както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира, поради промяна на някои от съхраняваните химични вещества/смеси и изготви във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС)2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
След проверка на информацията в представените ИЛБ за употребяваните химикали е констатирано, че на обекта не са налични вещества, проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I на Регламента.

3.4. Направление „КПКЗ и ЕО”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ, а именно:
- по т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ по ЗУО. Дружеството притежава регистрационен документ за третиране на отпадъци, издаден от РИОСВ – Благоевград по реда на ЗУО.
- по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
При проверката се представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка