Съдържание

Посетители

В момента има 198  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Калър бокс“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Калър бокс“ ЕООД - гр. Благоевград
обект: „Цех за производство на пелети“

 

На основание Заповед №РД-04-83/26.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 02.07.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Цех за производство на пелети“, находящ се в гр. Благоевград, местност Каменяко, експлоатиран от „Калър бокс“ ЕООД, гр. Благоевград.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на инсталация за производство на пелети, площадка за съхранение на суровина за производство на пелети и места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на пелети. При проверката място е установено, че инсталация за производство на пелети не работи. Относно спиране на дейността по производство на пелети не е уведомена РИОСВ – Благоевград. Съставен е Констативен протокол №32-06/02.07.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
При извършеният оглед на производствената площадка е установено:
- липсва въздуховода, отвеждащ емисиите след процеса на сушене на дървесни частици за допълнително пречистване през втория циклон, преди последното изпускащо устройство след барабанната ротационна сушилня с директен контакт;
- прекъснат е и въздуховода, отвеждащ емисиите след чуковата мелница;
- няма налична дървесина, като суровина за производство на пелети. Налични са минимални количества дървесни трици под навеса за съхранение;
- последните собствени периодични измервания (СПИ) са проведени на 05.04.2021 г. и са относими за периода 05.04.2021 г. - 05.04.2023 г. При възобновяване на дейността дружеството има задължение да проведе СПИ, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в чл. 62 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители) изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).

3.2. Фактор „Отпадъци”
Дружеството притежава регистрационен документ № 01-РД-533-0/31.10.2019 г. за извършване на дейност по третиране на отпадъци с кодове 03 01 05 и 19 12 07, в което е вписан проверяваният обект. Оползотворяването на отпадъците става чрез прилагане на дейностите обозначени съгласно Допълнителните разпоредби на ЗУО:
- с код R13 - съхраняване на отпадъци до извършване на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им;
- с код R12 - размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11;
Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъците /НИСО/. Чрез системата е подаден годишният отчет за отпадъците за календарната 2023 г. Видно от водената отчетност, дружеството не е извършвало производствена дейност от месец февруари 2024 г. При проверката обектът също не работи. Към момента на проверката, в определените места са налични и се съхраняват малки количества от отпадъците, които подлежат на третиране.
През 2023 г. и до 11.01.2024 г., дружеството е извършвало дейност по реда на Регламент ЕО 1013/2006, относно трансграничен превоз на отпадъци.
При проверката не е установено нерегламентирано замърсяване и изгаряне на отпадъци от дейността на обекта.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е поставено предписание при възобновяване на производствената дейност да бъде уведомена РИОСВ – Благоевград.