Съдържание

Посетители

В момента има 176  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Агромах Продакшън“ ЕООД - с. Бело поле

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Агромах Продакшън“ ЕООД - с. Бело поле, общ. Благоевград, Производствена база „Грома холд“, с. Бело поле

 

На основание Заповед №РД-04-73/03.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 18.06.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Производствена база „Грома холд““, находящ се в с. Бело поле, общ. Благоевград, експлоатиран от „Агромах Продакшън“ ЕООД.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за водите (ЗВ, ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на следните подобекти и съоръжения, разположени на производствената площадка:
- завод за бетон и бетонови изделия;
- трошачно – миячна сортировъчна инсталация (ТМСИ);
- асфалтосмесителни инсталации (2 бр.);
- строителна лаборатория и бетонов център;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на бетон и бетонови изделия, асфалтови смеси и фракции с различни размери. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №30-06/18.06.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

На производствената площадка са разположени две асфалтосмесителни инсталации - „AMANN Uniglobe 200“, с производителност 200 т/час и „BENNINGHOVEN BATCHMIX“ с производителност 100 т/час, които са източници на емисии в атмосферния въздух. И двете асфалтосмесителни инсталации са предназначени да изгарят природен газ. От началото на 2024 г. мобилната асфалтосмесителна инсталация „BENNINGHOVEN BATCHMIX“ не е извършвала производствена дейност. Спазват се изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите вредни вещества изпускани в атмосферния въздух, съгласно чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба № 6 от 26.03.1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., посл. изм. ДВ бр.61/2017 г.). Последните СПИ на емисиите от асфалтосмесителна инсталация „AMANN Uniglobe 200“ са проведени през 2023 г. и са относими за периода 01.12.2023 г. – 01.12.2025 г. Резултатите от проведените измервания са представени с доклад в РИОСВ – Благоевград и показват спазване на нормите за допустими емисии на вредни вещества по показателите въглероден оксид и канцерогенни вещества, прахообразни вещества и неорганични газообразни вещества, регламентирани в Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). Асфалтосмесителната инсталация е съоръжена с пречиствателно съоръжение – ръкавна филтърна батерия с импулсно изтръскване, като отделеният прах се влага в производството на асфалтови смеси. В момента на проверката инсталацията не работи. Представена е справка за работния режим на инсталацията от началото на 2024 г.
През 2024 г. в РИОСВ – Благоевград не са постъпвали сигнали за замърсяване на атмосферния въздух с неорганизирани прахови емисии и миризми, вследствие на производствената дейност на дружеството, както и от движещите се тежкотоварни транспортни средства превозващи инертни материали и бетон. По време на настоящата проверка не е констатирано разпространение на неорганизирани прахови емисии от работещите ТСИ и ТМСИ. Извършва се периодично оросяване на площадката и пътя около производствената база за минимизиране на запрашаването от движещите се тежкотоварни транспортни средства. Същите са съоръжени с платнища, съгласно нормативните изисквания.

3.2. Контрол по Закона за защита от шума в околната среда (ДВ бр. 74/2005 г., с изм. и доп.)
Дружеството спазва изискванията за провеждане на СПИ на шума, излъчван в околната среда от производствената база в с. Бело поле от следните източници шум: асфалтосмесителна инсталация, ТМСИ, завод за бетон и бетонови изделия и транспортна техника. През 2023 г. са проведени СПИ, резултатите от които са представени в РИОСВ – Благоевград по реда на чл. 30 от Наредба №54/13.12.2010 г. за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници на шум в околната среда (обн., ДВ, бр.3/11.01.2011 г.). СПИ са относими за периода 01.12.2023 г. – 01.12.2025 г. и показват спазване на нормативно регламентираните гранични стойности във всички измерителни точки, съобразно зоните, в които попадат (промишлени територии и зони или жилищни територии и зони).

3.3. Компонент “Води”
За ползване на воден обект р. Струма с цел заустване на промишлени отпадъчни води от обектите, разположени на „Производствена база на Грома холд“ с. Бело поле, дружеството е титуляр на 3 бр. Разрешителни за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, (РЗ) издадени от директора на БД ЗБР както следва:
ТМСИ и Асфалтова база - РЗ №43120067/26.09.2016 г., продължено с Решение №ПО-01-48/10.03.2023 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на промишлени отпадъчни води от промиване на инертен материал и отпадъчни води от измиване на площадката. От Асфалтовата база не се формират промишлени отпадъчни води. Отпадъчните води се пречистват в локално пречиствателно съоръжения - трисекционен утаител и гравитачно се заустват в река Струма.
Дружеството изпълнява следните условията и изискванията на издаденото РЗ:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изход на утаителя, преди заустване в р. Струма е трайно сигнализирани.
- дружеството провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена в РЗ - на тримесечие, като изпълнението е възложено на акредитирана лаборатория. Протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води, което е пломбирано от БД „ЗБР“. Водят се дневници, в които се правят ежемесечни записи на показанията на устройството.
По време на проверката от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. На ТМСИ работи само сухата част, при която не се формират отпадъчни води, респ. няма заустване в р. Струма. Утаителят е почистен и с незапълнен капацитет.
Административни сгради, складови помещения и лаборатория - РЗ №43120066/26.09.2016 г., продължено с Решение №ПО-01-46/10.03.2023 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на промишлени отпадъчни води от измиване на бетонови възли 1 и 2, които са разположени на площадката, и от строителната лаборатория при измиване на лабораторните прибори. Отпадъчните води се пречистват в локално пречиствателно съоръжения - двусекционен утаител и гравитачно се заустват в река Струма. Битовите отпадъчни постъпват във водоплътна изгребна яма и нямат връзка с водоприемника р. Струма.
Дружеството изпълнява следните условията и изискванията на издаденото РЗ:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изход на утаителя, преди заустване в р. Струма е трайно сигнализирани.
- дружеството провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена в РЗ - на тримесечие, като изпълнението е възложено на акредитирана лаборатория. Протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води, което е пломбирано от БД „ЗБР“. Водят се дневници, в които се правят ежемесечни записи на показанията на устройството. При направените справки е констатирано превишение на количествата на заустваните отпадъчни води на база годишно разрешено, което съгласно разпоредбите на чл.16, ал.2, т.1 от Наредба № 2 от 8 юни 2011 г. за издаване на разрешителни за заустване на отпадъчни води във водни обекти и определяне на индивидуалните емисионни ограничения на точкови източници на замърсяване се явява отклонение от параметрите на разрешеното заустване.
По време на проверката от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. Към момента на проверката не се формират отпадъчни води, респ. няма заустване в р. Струма. Утаителят е почистен и с незапълнен капацитет.
Завод за бетон и бетонови изделия - РЗ №43120064/26.09.2016 г., продължено с Решение №ПО-01-47/10.03.2023 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на промишлени отпадъчни води от измиване на съоръженията за производство на бетон и бетоновози. Отпадъчните води се пречистват в локално пречиствателно съоръжения - трисекционен утаител и гравитачно се заустват в река Струма. Битовите отпадъчни постъпват във водоплътна изгребна яма и нямат връзка с водоприемника р. Струма.
Дружеството изпълнява следните условията и изискванията на издаденото РЗ:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изход на утаителя, преди заустване в р. Струма е трайно сигнализиран.
- дружеството провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена в РЗ - на тримесечие, като изпълнението е възложено на акредитирана лаборатория. Протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води, което е пломбирано от БД „ЗБР“. Водят се дневници, в които се правят ежемесечни записи на показанията на устройството. При направените справки е констатирано превишение на количествата на заустваните отпадъчни води на база годишно разрешено, което съгласно разпоредбите на чл.16, ал.2, т.1 от Наредба № 2 от 8 юни 2011 г. за издаване на разрешителни за заустване на отпадъчни води във водни обекти и определяне на индивидуалните емисионни ограничения на точкови източници на замърсяване се явява отклонение от параметрите на разрешеното заустване.
По време на проверката от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. Към момента на проверката не се формират отпадъчни води. Измиването се извършва в края на работния ден, при приключване на работния процес, респ. няма заустване в р. Струма. Утаителят е почистен и с незапълнен капацитет.
Във връзка с констатираните нарушения от страна на РИОСВ – Благоевград ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки.

3.4. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Част от употребяваните ОХВС са категоризирани с определена категория на опасност, друга част са категоризирани като неопасни, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос или износ на ОХВС. Доставчиците на ОХВС са от ЕС. На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830, както и информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. ОХВС се съхраняват на определените за целта места, съгласно изискванията посочени в ИЛБ и в съответствие с изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС(ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.).
Дружеството съхранява природен газ (групи от дебелостенни, безшевни стоманени съдове, монтирани неподвижно върху ремарке). Съхранението е съгласно представения при проверката информационен лист за безопасност (ИЛБ), отговарящ на изискванията на Регламент (ЕC) 2020/878.
Във връзка с това, че предприятието употребява и съхранява химични вещества от Приложение №3 от ЗООС, e необходимо да се изготви Доклад за класификация на обекта по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, във формата на Приложение №1 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.).
На асфалтовата база дружеството съхранява битум (в специализирани резервоари), вещество, което не се класифицира като опасно, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), констатирано от предоставения ИЛБ.
Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от горецитираната наредба, както и изготвените отделни оценки на безопасността на съхранение на ОХВС, във формат заложен със Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено едно предписание на основание на Закона за опазване на околната среда, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Във връзка с констатираните нарушения от страна на РИОСВ – Благоевград ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки.
За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.