Съдържание

Посетители

В момента има 132  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Фамили Партнерс“ ООД - с. Коларово

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Фамили Партнерс“ ООД - с. Коларово, общ. Петрич

 

На основание Заповед №РД-04-76/19.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 25.06.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за преработка на месни продукти“ и „Цех за ферментация и съхранение на вино“, находящи се на площадка в с. Коларово, местност Марковица, общ. Петрич, експлоатирани от „Фамили Партнерс“ ООД, със седалище и адрес гр. Петрич, ул. „Места“ №15 .

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършeна от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

По време на проверката са обходени следните помещения и съоръжeния:
- цех за производство на месни продукти (участък опаковъчно, участък машинна обработка, стационарно хладилно и климатично оборудване и складово помещение);
- цех за ферментация и съхранение на вино (участък ферментация на вино, стационарно хладилно и климатично оборудване);
- складови помещения и места за съхранение опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

На производствената площадка находяща се в с. Коларово, „Фамили Партнерс“ ООД извършва дейност в два цеха - цех за производство на месни продукти и цех за ферментация и съхранение на вино. Работният режим е едносменен, пет дни в седмицата. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №13-08/25.06.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP)

В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на ОХВС.
Създадено е досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH), което съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място е извършена проверка на складовите помещения в цех месопреработка. В своята дейност дружеството използва и съхранява почистващи, дезинфектиращи вещества и смеси и газове под налягане за създаване на модифицирана газова среда. Складовите помещения отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Дружеството съхранява и природен газ в обособено място с ограничен достъп, като максималното количество във всеки един момент е по един бъндел (12 броя свързани бутилки). Съхранението на природния газ отговаря на изискванията посочени в информационния лист за безопасност.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
3.1.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 648/2004, относно детергентите
В своята дейност дружеството употребява и съхранява почистващи препарати за професионална употреба и за бита. В представените при проверката ИЛБ в раздел 12 е налична информация за биоразградимост на повърхностно активни вещества, съдържащи се в продуктите, съгласно чл. 9, т. 1 на Регламента.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
За осигуряване на технологичните нужди в двата цеха (за производство на месни продукти и ферментация и съхранение на вино), дружеството експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване заредено с флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), което подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573. При проверката се представят досиетата на системите, по образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. При направеният им преглед се установи, че са налични хронологични записи от извършени проверки за течове за 2023 г. и 2024 г. Проверките за течове се извършват от лица, притежаващи валидни документи за правоспособност, издадени от Българска браншова камара по машиностроене. Оборудването е етикетирано съгл. изискванията на чл. 12 от Регламент (ЕС) №2024/573 и чл. 40 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г.).
В законоустановения срок е подаден годишен отчет за 2023 г. чрез информационната система за флуорсъдържащите парникови газове, който е потвърден от РИОСВ – Благоевград. В годишния отчет и в досиетата на системите е отразено допълване на две системи с ФПГ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.