Съдържание

Посетители

В момента има 201  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци - Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на
Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци - Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

 

 

На основание Заповед №РД-04-67/28.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.06.2024 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условия в Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда, включително и по изпълнение на плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1 Инсталации, които попадат в обхвата на Приложение 4 към ЗООС:

2.1.1 Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда находящо се в местността Кривосер, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград, включващо:
• Клетка № 1;
• Клетка № 5.
Клетки №2, 3 и 4 не са изградени.
2.1.2 Инсталации за оползотворяване или комбинация от оползотворяване и обезвреждане на неопасни отпадъци с капацитет над 75 тона за денонощие:
• Инсталация за компостиране на зелени отпадъци;
• Инсталация за сепариране (на етап издаване на акт 15 и акт 16).

2.2 Инсталации, които не попадат в обхвата на Приложение № 4 към ЗООС:

2.2.1 Площадка за съхранение на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни и опасни отпадъци.
Работният режим на работа на обекта е: 7 дни в седмицата, 8 часа на ден. Към момента на проверката отпадъци се депонират в Клетка №1. Клетка №5 е въведена в експлоатация, но в нея не се депонират отпадъци. Сепариращата инсталация е на етап издаване на Акт 15 (установяване състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация). При обход на площадката е установена липса на част от оградата на депото в участъка до ретензионен басейн в източна посока, с дължина около 50 м.

3. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:

• Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително;
• Условие 3. Обхват;
• Условие 4. Капацитет на инсталациите;
• Условие 5. Управление на околната среда;
• Условие 6. Тълкуване;
• Условие 7. Уведомяване;
• Условие 8. Използване на ресурси;
• Условие 9. Емисии в атмосферата;
• Условие 10. Емисии на отпадъчни води;
• Условие 11. Управление на отпадъците;
• Условие 12. Шум;
• Условие 13. Опазване на почвата и подземните води от замърсяване;
• Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии;
• Условие 15. Преходни и анормални режими на работа.

4. Констатации от извършената проверка по документи и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.
Условие 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително.
Условие 4. Капацитет на инсталациите
Към момента на проверката на площадката на РДНО се експлоатира Клетка № 1. Не е констатирано превишаване на капацитета на инсталацията, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително, видно от записите в НИСО. Клетка № 5 е въведена в експлоатация, но на нея не се депонират отпадъци.
Условие 5. Управление на околната среда
Не са констатирани несъответствия. Операторът осъществява системно управление на околната среда, чрез прилагане на инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели с определените в условията на разрешителното, инструкция за установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие 2. Операторът документира данните от наблюдението на техническите и емисионни показатели, резултатите от оценката на съответствието им.
Условие 6. Тълкуване
Не са констатирани несъответствия.
Условие 7. Уведомяване
Не са констатирани несъответствия. За разглеждания период не са настъпвали аварийни или други замърсявания. Представена е информация в РИОСВ – Благоевград за резултатите от провеждания мониторинг определен с условията на комплексното разрешително.
Условие 8. Използване на ресурси
Условие 8.1. Използване на вода
Не са констатирани несъответствия. За производствени (технологични) нужди при работата на инсталациите по Условие 2 не се използва свежа вода, а инфилтрат от ретензионен басейн.
Условие 8.2. Използване на енергия
Не са констатирани несъответствия. Консумираната ел. енергия от инсталацията по Условие 2, не превишава стойността посочена в Таблица 8.2.1 от КР. Прилага се инструкция за експлоатация и поддръжка на помпите на пречиствателната станция за инфилтрат, които са най-големите консуматори на електроенергия в инсталациите по Условие 2. Резултатите от изпълнението на инструкцията се документират в дневник. Прилага се инструкция, осигуряваща измерване/изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия, изразени като годишната консумация за инсталациите по Условие 2. и стойността на годишната норма за ефективност при употребата на електроенергия. Изразходваното количество електроенергия се отчита по електромер, чието местоположение е отбелязано на плана на площадката. Изразходваните количества за инсталациите по Условие 2, се изчисляват по методика за изчисляване на консумацията на електроенергия, разработена от оператора. Прилага се инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива в Условие 8.2.1., в това число установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия за отстраняването им. Резултатите от изпълнението на инструкцията се документират в дневник. Измерените/изчислените стойности на годишната норма за ефективност при употребата на електроенергия от инсталациите по Условие 2 за 2023 г. са докладвани в ГДОС.
Условие 8.3. Суровини, спомагателни материали и горива
Не са констатирани несъответствия. Всички опасни химични вещества и смеси (ОХВС) са опаковани и етикетирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008, и са придружени с информационни листове за безопасност (ИЛБ). ИЛБ отговарят на изискванията на Приложение II на Регламент (ЕО) 1907/2006. Същите се съхраняват на площадката и са представени по време на проверката. ОХВС се съхраняват съгласно изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г.) и съгласно условията посочени в ИЛБ.
Условие 9. Емисии в атмосферата:
Условие 9.2. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. В Клетка №1 са изградени 3 бр. газови кладенци, като отстоянието им един от друг е в съотвествие с изискването на условието.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за периодична оценка на наличието на източници на неорганизирани емисии на площадката, установяване на причините за неорганизираните емисии от тези източници и предприемане на мерки за ограничаването им и инструкция за извършване на периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване и ограничаване на неорганизираните емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия. За предотвратяване на неорганизираните емисии, при нужда се извършва оросяване на съответния участък от площадката. За оросяване тялото на депото (Клетка №1) е изградена оросителна система, използваща оборотно инфилтрат. Изготвена е инструкция в съответствие с чл. 70 от НАРЕДБА № 1 от 27.06.2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии. Води се дневник, в който се отразяват предприетите действия за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия (включително употребата на дезодориращи средства). Води се дневник. Не е констатирано наличие на интензивно миришещи вещества извън площадката на депото. Извършва се редовно уплътняване и запръстяване на работния участък на депото, което се отразява в НИСО.
Условие 9.6. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършват се собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите от вредни вещества в отпадъчните газове, с честота и по показатели, определени в Таблица 9.6.1.1. Резултатите от проведените СПИ за всеки газов кладенец се документират и се съхраняват на площадката. Годишните количества замърсители в атмосферния въздух за 2023 г., докладвани в ГДОС и в Европейски регистьр за изпускането и преноса на замърсители (ЕРИПЗ), са изчислени на база резултатите от проведените СПИ.
Условие 10. Емисии на отпадъчни води
Условие 10.1. Производствени отпадъчни води
Условие 10.1.1. Работа на пречиствателните съоръжения
Не са констатирани несъответствия. На площадката се експлоатират следните пречиствателните съоръжения – модулна пречиствателна станция за отпадъчни води (МПСОВ), каломаслоуловител (КМУ) и пречиствателна станция за инфилтратни води (ПСИВ) за пречистване на битово-фекални, производствени и инфилтратни отпадъчни води. Пречиствателните съоръжения на площадката се поддържат в добро експлоатационно състояние. Прилагат се инструкции за поддържане на оптималните стойности на технологичните параметри на пречиствателните съоръжения и се водят се дневници за периодична оценка на съответствие на измерените стойности на контролираните параметри за всяко пречиствателно съоръжение
Условие 10.1.2. Емисионни норми – индивидуални емисионни ограничения
Не са констатирани несъответствия. Спазват се ИЕО, определени с Таблица 10.1.2.1. Изградена е оросителна система, която от м. април 2024 г. ползва инфилтрат от Клетка 1 за оборотно оросяване тялото на депото.
Условие 10.1.4. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършва се мониторинг на метеорологични данни от собствена станция. Провежда се мониторинг на обема и състава на инфилтрираните отпадъчни води. Операторът извършва собствен мониторинг на зауствани в река Драглишка отпадьчните води, съгласно Таблица 10.1.4.4. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория, като протоколите от изпитване се предоставят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Измерването на количеството смесен поток отпадъчни води, зауствани в река Драглишка се осъщесвява посредством монтирано измервателно устройство. За период повече от 1 година резултатите от изпитаване от проведен собствен и контролен мониторинг на приоритетно опасните вещества – кадмий и живак, показват стойности под границата на откриваемост на методите на изпитване.
Изготвена е и се прилага инструкция за оценка на съответствието на резултатите от провеждания собствен мониторинг с индивидуалните емисионни ограничения в Таблица 10.1.4.4., установяване на причините за несъответствията и предприемането на коригиращи действия. Резултатите от прилагането на инструкцията се документират в дневник.
Изготвена и се прилага инструкция за изчисляване на годишни емисии на замърсителите в отпадъчните води, изразени като кг/год. Количествата на замърсителите се докладват в ГДОС и в ЕРИПЗ.
Условие 10.2. Битово-фекални отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. Битиво-фекалните води се заустват като част от смесен поток (ТЗ1). Констатира се спазване на ИЕО по показателите за контрол, определени с Условие 10.1.2.1.
Условие 10.4.
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е и се прилага инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на канализационната система на площадката, в това число охранителните канавки за повърхностни води, включително установяване на течове и предприемане на коригиращи действия за тяхното отстраняване. Води се дневник.
Условие 10.5.
Изпълнено. За 2023 г. е заплатена такса за ползване на воден обект за заустване на отпадъчните води, съгласно изискванията на Закона за водите.
Условие 10.6. Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. В рамките на ГДОС е представена обобщена информация за съответствието на показателите за качеството на заустваните отпадъчни води, както и информация за всички вещества, свързани с прилагането на Европейския регистьр за изпускането и преноса на замърсители.
Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.1. Образуване на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Извършена е класификация на отпадъците, образувани от дейността, като не е установено наличие на отпадъци, различни от изброените в условието.
Условие 11.2. Приемане на отпадъци за третиране
Не се изпълнява. За проверявания период (от месец октомври 2023 г. до момента на проверката) е приеман отпадък с код 20 03 01 – смесени битови отпадъци за обезвреждане чрез депониране, без да е преминал процес на предварително третиране. Обстоятелството се установява от записите в отчетна книга по Приложение №3, водена чрез НИСО, както и от наличните смесени битови отпадъци в работния участък на Клетка №1.
Към момента на проверката инсталацията за предварително третиране на посочените отпадъци не е въведена в експлоатация.
На площадката се извършва визуална и документална проверка на постъпващите на входа на депото отпадъци. Количествата на отпадъците се измерват чрез електронна везна, калибрирана до месец декември 2024 г. След издаване на кантарните бележки, количествата на постъпващите за депониране отпадъци се отразяват в отчетната книга по Приложение № 3 чрез НИСО.
Площадката за едрогабаритни отпадъци е въведена в експлоатация с Решение за ползване №ДК-07-БЛ-75/28.06.2023 г. на РДНСК Благоевград, като до момента не са приемани и няма налични едрогабаритни отпадъци, в обособената зона за съхранението им.
Условие 11.3. Предварително съхраняване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Спазен е срокът за съхранение на отпадъците. Съхранението на опасните отпадъци е организирано в складово помещение с ограничен достъп, осигурени са корозоустойчиви съдове, обваловка и обозначения с надпис на кода и наименованието на съответния отпадък. Наличен е абсорбент за попиване на евентуални разливи (пясък).
Условие 11.4. Транспортиране на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. За транспортирането на отпадъци са сключени писмени договори с лица, притежаващи регистрационни документи, издадени по реда на ЗУО. За проверявания период (от месец октомври 2023 г. до момента на проверката) не са предавани опасни отпадъци.
Условие 11.5. Оползотворяване, в т.ч. рециклиране на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. За проверявания период не са предавани отпадъци за оползотворяване. От въвеждането в експлоатация на „Площадка за едрогабаритни отпадъци“, съгласно Разрешение за ползване №ДК-07-БЛ-75/28.06.2023 г. на РДНСК Благоевград не са приемани отпадъци от изброените, както и опасни отпадъци от бита.
Приемани са строителни отпадъци за дейност обозначена с код R10 /Обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда/, след като са преминали предварителна подготовка, в размери съответстващи на изискванията, заложени в Плана за експлоатация (прилага се копие на договор). Количествата са вписвани в отчетна книга по Приложение № 4 в НИСО. Не е надвишено разрешеното количество.
Към момента на проверката се извършва дейност обозначена с код R3 /Рециклиране/възстановяване на органични вещества, които не са използвани като разтворители (включително чрез компостиране и други процеси на биологична трансформация)/, т. е. раздробяване и компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. За проверявания период не са предавани отпадъци за обезвреждане, извън територията на площадката. Не са приемани отпадъци за обезвреждане с код 19 12 12 – други отпадъци (включително смеси от материали) от механично третиране на отпадъци, различни от упоменатите в 19 12 11, предвид че инсталацията за предварително третиране не е въведена в експлоатация.
Изготвен е актуализиран е „План за експлоатация на Депо за неопасни отпадъци – Разлог“ и е представен в РИОСВ – Благоевград.
Условие 11.7. Контрол и измерване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Извършва се измерване на количествата с електронна автомобилна везна, калибрирана до м. декември 2024 г. Извършено е геодезическо заснемане на тялото на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог от месец декември 2023 г.
Условие 12. Шум
Не са констатирани несъответствия. Дейността на депото се извършва по начин недопускащ шум в околната среда над граничните стойности, видно от резултатите от извършените през 2023 г. дневни, вечерни и нощни СПИ на излъчвания от обекта шум. Прилагат се инструкция за оценка на съответствието на установените еквивалентните нива на шум по границата на производствената площадка и в мястото на въздействие с разрешените такива, установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за наблюдение на показателите по Условие 12.2.1. За периода 29.09.2023 г. до 12.06.2024 г. не са постъпили оплаквания от живущи за шум. В ГДОС са докладвани резултатите от проведения мониторинг. Не са регистрирани несъответствия на нивата на шум и не са предприети коригиращи действия.
Условие 13. Опазване на почвите и подземните води от замърсяване
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете. Прилага се инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци. Представен е „Дневник разливи“. Съгласно записите в дневника, за периода от м. септември 2023 г. до моменна на проверката не са възниквали разливи и/или изливане на вредни и опасни вещества върху производствената площадка. Осигурени са и се съхраняват достатъчно количество подходящи сорбиращи материали за почистване, в случай на разливи на определени за целта места. Спазен е срока за изготвяне и съгласуване на План за мониторинг на почвите. През 2023 г. е извършен мониторинг на ПВ от 5 бр. пункта, от акредитирана лаборатория. Мониторингът е заложен веднъж годишно. Докладват се резултатите от собствения мониторинг на почви по Условие 13.2.1. и на подземни води по Условие 13.3.1. като част от ГДОС.
Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за оценка на риска от аварии при извършване на организационни и технически промени. За проверявания период (от месец октомври 2023 г. до момента на проверката) няма аварии, които да са възникнали на площадката. Води се документация – „Дневник за измерени концентрации над емисионните норми, непланирани емисии и инциденти, причиняващи замърсяване на почвите, водите и въздуха“.
Условие 15. Преходни режими на работа
Условието се изпълнява. Изготвени са инструкции. Води се дневник.

5. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На Община Разлог в качеството и на оператор на „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“ е дадено предписание на основание Закон за опазване на околната среда (ДВ, бр. 91/2002 г., изм. и доп.), като е определен съответния срок за изпълнението му.

6. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол № 23-09/12.06.2024 г., в който е констатирано неизпълнение на Условие 11.2., заложено в Комплексно разрешително №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, за което ще бъдат предприети административнонаказателни действия.