Съдържание

Посетители

В момента има 178  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Авист“ ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Белла - стил“ АД - гр. Петрич
Обект: „Фабрика за производство на облекла“ - гр. Петрич

 

 

На основание Заповед № РД-04-70/30.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 11.06.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Цех за производство на електрокомпоненти за апаратура ниско напрежение“, находящ се в гр. Петрич, ул. „Плевен“ №12, експлоатиран от „Авист“ ЕООД.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните производствени помещения и инсталации:
- хале №1 – навиване на бобини;
- хале №2 – монтаж адаптери;
- хале №3 – монтаж трегери;
- стационарно климатично оборудване;
- инсталации за флексопечат;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на електрокомпоненти за апаратура ниско напрежение. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №27-06/11.06.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:
3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Контрол по Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.) и Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове.
„Авист“ ЕООД се проверява за първи път по ЗЧАВ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
За отопление и охлаждане на производствените халета се експлоатира стационарно климатично оборудване заредено с флуорсъдържащи парникови газове в количество над 5 тона СО2 еквивалент (9 бр. инсталации с R 410 А и 4 бр. с R 407 С), което подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573. При проверката се представят 13 бр. досиета на системите, по образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. При направения преглед на досиетата на системата е установено, че са налични записи от извършени проверки за течове за 2023 г. Проверките за течове са извършени от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок е подаден годишен отчет чрез информационната система за флуорсъдържащите парникови газове, който е потвърден от РИОСВ – Благоевград.
3.1.2. Контрол по Наредба № 7/2003 г. за норми за допустими емисии на ЛОС, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм.и доп.).
В хода на проверката е установено, че в хале №2 и №3 се извършва дейност флексопечат на две машини. За печатане се ползват бои, съдържащи органични разтворители. Повърхностите периодично се почистват с продукти, с високо съдържание на органични разтворители. Дейностите по печатане и почистване на повърхности попадат в Прилoжение №1 (т. 8.1 - флексопечат и т. 10 - почистване на повърхности) от Наредба № 7/2003 г. Двете дейности подлежат на регистрация по чл. 30л от ЗЧАВ, чрез подаване на заявление за регистрация.
Дружеството има задължение, съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г., ежегодно в срок до 31.03. на текущата година да представя в РИОСВ – Благоевград декларация за консумацията на разтворители през предходната календарна година.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
3.2.1 Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството изпълнява задължения на „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), съгласно Регламент REACH. В изпълнение на основната си дейност употребява и съхранява опасни химични смеси (разредител, боя, флюс, смес за почистване), които се класифицират в категория на опасност „запалими“, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). В съответствие с изискванията на чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните на обекта ОХВС, както и за техните доставчици. Към досието са приложени и информационни листове за безопасност, които отговарят на Регламент (ЕС) 2020/878. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали и няма задължения за регистрация по REACH. Употребяваните опасни химични вещества и смеси са в оригинални, плътно затворени опаковки, съхранявани в два метални шкафа по един в съответното производствено хале в количества по една-две опаковки от вид. ОХВС се доставят със съответната поръчка от АББ в Германия. За достъп до шкафовете има определено лице със Заповед на Управителя. Дружеството използва припой със съдържание на сребро и мед.
Дружеството не изработва изделия, които подлежат на СЕ маркировка, а отделни части за тях. Частите се изпращат на АББ в Германия за изработване на крайно изделие

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗЧАВ, като е определен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

До изготвянето на доклада от извършената проверка предписанието е изпълнено.