Съдържание

Посетители

В момента има 180  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Кииг“ ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Кииг“ ЕООД - гр. Петрич,

обект: „Предприятие за производство на метални изделия и детайли“, гр. Петрич, ул. „Места“ № 22

 

На основание Заповед № РД-04-59/14.05.2024 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 31.05.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Предприятие за производство на метални изделия и детайли“, експлоатирано от „Кииг“ ЕООД, гр. Петрич.

1. Цел на проверка.

Проверката се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е производство на метални изделия и детайли. Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
 Склад за материали и готова продукция;
 Участък опаковка;
 Линия за нанасяне на прахови покрития, с тунел за изпичане и камера за ръчно нанасяне на прахови покрития;
 Участък рязане, огъване, шлайфане, заваряване на метални изделия;
 Места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол № 27-25/31.05.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Управление на отпадъци”
От производствената дейност се образуват отпадъци, за които е извършена класификация, като са утвърдени работни листове, съгласно изискванията на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.).
На обекта са обособени места и помещения за разделното съхранение на отделните видове отпадъци, като са поставени надписи с код и наименование на съответния отпадък. За опасните отпадъци е обособено складово помещение с ограничен достъп. Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ по чл. 35 от ЗУО.
Издадена е Заповед за определяне на отговорно лице за безопасното управление на опасните отпадъци, съгласно изискването на чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО.
Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.) отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъците /НИСО/.
Дружеството извършва производствена дейност на ишлеме, като материалите влагани в производствения процес се доставят от възложителя т.е. „Кииг“ ЕООД не въвежда и/или пуска на пазара опакована стока и не се явява задължено лице по чл. 59 от ЗУО.
При проверката не е установено нерегламентирано замърсяване и изгаряне на отпадъци от дейността на обекта.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта е инсталирана линия за нанасяне на прахови покрития, с тунел за изпичане на праховото покритие и камера за ръчно нанасяне на прахови покрития. Линията е съоръжена с две изпускащи устройства (след камера за прахово боядисване и след тунел за изпичане). Към момента на проверката линията не работи - прекъсната е връзката с вентилатора след филтърната система. През 2022 г. са извършени собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух. За нанасяне на прахови покрития периодично се използва ръчната камера, която няма изход в атмосферния въздух. Ръчната камера е съоръжена със самопочистващи се филтри. За изпичане на покритията се ползва тунела към линията за прахово боядисване, която се експлоатира от „М 8“ ООД.
От установените при предходна проверка през 2023 г. три броя печки (2 бр. на твърдо гориво и една електрическа пещ), към момента на проверката е налична една печка на твърдо гориво за отопление.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва във връзка с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на ОХВС.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа цялата информация за използваните опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH. Няма промяна в използваните и съхранявани химични вещества и смеси спрямо предходната извършена проверка през 2022 г. Праховите бои се използват при необходимост и в количества необходими за съответната поръчка от клиента. За заваряване дружеството използва газове под налягане (аргон и каргон), които се съхраняват в механичен цех в палета по едно с 12 вертикални бутилки неподвижно закрепени. Представя се оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която е във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представя се и протокол от проведено обучение по Програма, в съответствие с изискванията на чл. 4, т. 10, от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС. Не са установени нарушения при извършения контрол по Регламент /ЕС/2019/102/ относно устойчиви органични замърсители /УОЗ/.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.