Съдържание

Посетители

В момента има 167  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„М8“ ООД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „М8“ ООД – гр. Петрич
Обект: „Цех за прахово боядисване на метални детайли“

 

На основание Заповед №РД-04-58/14.05.20224 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 31.05.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за прахово боядисване на метални детайли“, находящ се в гр. Петрич, стопанисван от „М8“ ООД, гр. Петрич.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните помещения и съоръжения:
1. Цех за прахово боядисване, в който са ситуирани:
- линия за прахово боядисване;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- складово помещение за опасни отпадъци;
2. Места за съхранение на отпадъци

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е прахово боиядисване на метални детайли. Режим на работа – едносменен (8 часа), пет дни в седмицата. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №09-08/31.05.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление „Опасни химични вещества“
Проверката е на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява прахови бои, които се категоризират, съгласно CLP като неопасни и опасни химични вещества и смеси (ОХВС) с категория на опасност „корозивни“. Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от България. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, както и за техните доставчици. Представя се информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност (ИЛБ) на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Приложение II към Регламент REACH с изм. и доп.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Складовото помещение, в което се съхраняват ОХВС, отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси. Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС.
3.1.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС)2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
След проверка на информацията в представените ИЛБ за употребяваните химикали е констатирано, че на обекта не са налични вещества, проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I на Регламента.

3.2. Фактор „Управление на отпадъци”
От производствената дейност се образуват отпадъци, за които е извършена класификация, като са утвърдени работни листове, съгласно изискванията на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.)/Наредба № 2/. На обекта са обособени места и помещения за разделното съхранение на отделните видове отпадъци, като са поставени надписи с код и наименование на съответния отпадък. За опасните отпадъци е осигурено складово помещение с ограничен достъп. Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците.
Издадена е Заповед за определяне на отговорно лице за безопасното управление на опасните отпадъци, съгласно изискването на чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО.
Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъците /НИСО/.
Дружеството извършва производствена дейност на ишлеме, т.е. не въвежда и/или пуска на пазара опакована стока и не се явява задължено лице по чл. 59 от ЗУО.
При проверката не е установено нерегламентирано замърсяване и изгаряне на отпадъци от дейността на обекта.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.