Съдържание

Посетители

В момента има 158  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Красимир Соленков“ - с. Осиково, общ. Гърмен

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „Красимир Соленков“ - с. Осиково, общ. Гърмен

 

На основание Заповед №РД-04-68/28.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.06.2024 г. е извършена проверка на място на обект: „Предприятие за производство на млечни продукти“, находящ се в с. Осиково, общ. Гърмен, обл. Благоевград, експлоатиран от ЕТ „Красимир Соленков“, с. Осиково, общ. Гърмен.

1. Цел на проверката.

Проверката е комплексна и е извършена от екип експерти по компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обхода на обекта е извършен оглед на следните обособени производствени помещения и оборудване:
- Помещение за производство на млечни продукти;
- Котелно помещение;
- Стационарно хладилно оборудване – хладилна камера;
- Складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е преработка на мляко и производство на млечни продукти (сирене и кашкавал) със собствен бранд „Осиково“. Работният режим на обекта е едносменен, осемчасов работен ден, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №22-09/07.06.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката е извършена с цел контрол по спазване изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл. 3, параграф 13 от REACH, дружеството изпълнява задължения на „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), които се използват за почистване и дезинфекция на производствените помещения и оборудване. В съответствие с изискванията чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните от дружеството химикали, както и за техните доставчици. Представени са информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на Приложение II от REACН и в съответствие с Регламент (ЕС) 2020/878. Изготвена е актуална информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място се извършена проверка на складовото помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси. Складът е с ограничен достъп и обозначен с указателна табела. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Химикалите са разделени по вид, разположени в отделни събирателни вани, съобразно класовете им на опасност и условията на съвместимост. При проверката е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, изготвена във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите и документацията по чл. 4, т. 7÷11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.).

3.2. Компонент “Атмосферен въздух”
За съхранение на готовата продукция на обекта се експлоатира стационарно хладилно оборудване - 1 бр. хладилна камера, съдържаща флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) и подлежаща на контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №2024/573 г. на Европейския парламент и на Съвета от 7 февруари 2024 г. за флуорсъдържащите парникови газове, за изменение на Директива (ЕС) 2019/1937 и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката е представено воденото досие на системата, от записите в което е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда й в тона СО2 еквивалент. Резултатите от извършените проверки показват, че до момента няма установени течове, налагащи допълване на системата с ФПГ. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
Дружеството е запознато със задълженията му, относно подаването на годишни отчети за ФПГ по електронен път чрез въведената от 01.01.2024 г. Информационна система за флуорсъдържащите парникови газове, съгласно изискванията на чл. 39а от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
На обекта за технологични нужди се експлоатира горивен източник, изгарящ твърдо гориво (дърва) с топлинна мощност под 500 kW. Същият не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.