Съдържание

Посетители

В момента има 346  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Наталия – ММ” ООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Наталия – ММ” ООД - гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-56/07.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 17.05.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Предприятие за производство на пластмасови играчки за шоколадови яйца“, находящ се в гр. Гоце Делчев, ул. „Стоян Петрелийски“ №2, експлоатирано от „Наталия- ММ“ ООД, със седалище и адрес на управление: гр. Гоце Делчев, ул. „Стоян Петрелийски“ №2.

1. Цел на проверката.

Проверката е комплексна и е извършена от екип експерти по компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обход на обекта е извършен оглед на следните производствени помещения и оборудване:
- цех „Щамповане и тампографиране“;
- цех „Асемблиране и опаковане“;
- котелно помещение с 2 бр. котли;
- стационарно климатично оборудване;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- склад за съхранение на готова продукция.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е тампографиране на готови пластмасови елементи и асемблиране на играчки за шоколадови яйца. Работният режим в предприятието е двусменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №20-09/17.05.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката е извършена с цел контрол по спазване изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
„Наталия – ММ“ ООД изпълнява задължения на „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), по смисъла на чл.3, параграф 13 от Регламент REACH. Дружеството употребява и съхранява бои и разтворители, които са класифицирани в категория на опасност „запалими“ съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Като гориво за отоплителни нужди на обекта се използва природен газ (метан), а като алтернативно – дизелово гориво. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от доставчици от Европейския съюз. В съответствие с изискванията на чл. 36 от Регламент REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните от дружеството химикали, както и за техните доставчици. Представени са информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на Приложение II от REACН. Изготвено е Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което следва да се актуализира поради промяна в номенклатурата на използваните химикали.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
За съхранението на ОХВС е обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл.6 от горецитираната наредбата. Към момента на проверката всички химикали се съхраняват в оригинални, плътно затворени опаковки, етикетирани и класифицирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Съхранението на горивото се осъществява на площадка с ограничен достъп и в съответствие с изискванията посочени в ИЛБ и на Наредбата. Към момента на проверката е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която следва да се актуализира поради промяна в номенклатурата на съхраняваните химикали във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Във връзка с организацията на съхранение на ОХВС е изготвена документация по чл.4, т.7÷11 от Наредбата.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1.Организирани емисии от горивни процеси
За отопление на обекта се експлоатират два броя котли, всеки с топлинна мощност под 0,5 MW, неподлежащи на контрол чрез измервания. Котлите са със самостоятелни изпускащи устройства и са предназначени да изгарят газообразно и течно гориво.
3.2.2. Емисии от производствени дейности
Върху елементите за играчки за шоколадови яйца се извършва тампографиране, дейност попадаща в Приложение №1 (т. 8.1 флексопечат) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). Към всяка от машините за тампографиране е осигурена локална аспирация за отвеждане на емисиите на летливи органични съединения. Инсталацията за флексопечат е регистрирана в публичния електронен регистър по чл. 30л от ЗЧАВ. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за изразходваните количества органични разтворители през 2023 г., съгласно която не се превишава праговата стойност за консумация на органични разтворители определена за дейността в Приложение № 2 от Наредба №7/2003 г.
3.2.3. Относно спазване изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и документирането и отчитането на емисиите на (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.) и Регламент (ЕС) №2024/573 за флуорсъдържащите парникови газове
За климатизация на помещенията на обекта се експлоатират 3 бр. стационарни климатични системи, заредени с ФПГ - R407C. При проверката се представят общо 3 бр. досиета на системите, от записите в които е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда в СО2 еквивалент. Проверките за течове се извършват от лица, притежаващи документи за правоспособност, издадени от Българска браншова камара по машиностроене. В изпълнение на изискванията на чл. 39а от Наредба №1/2017 г. (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.), дружеството е подало годишен отчет за 2023 г. по електронен път чрез Информационната система за флуорсъдържащите парникови газове.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.