Съдържание

Посетители

В момента има 191  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Бор – Димитров – 06“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Бор – Димитров – 06“ ЕООД - гр. Сандански, местност Стара гара

 

На основание Заповед №РД-04-55/02.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 15.05.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Мебелна фабрика “Бор Димитров““, находящ се в гр. Сандански, местност Стара гара, експлоатиран от Бор - Димитров - 06“ ЕООД.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на следните производствени помещения и съоръжения:
- цех за разкрой ПДЧ и MDF плоскости и сглобяване на мебели;
- цех за обработка на дървесина – шлайфане на разкроени детайли и слепване;
- камера за нанасяне на покрития върху дървени повърхности;
- котелно помещение;
- място за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на мебели. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №25-06/15.05.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани емисии от горивни процеси
За отопление на мебелната фабрика е инсталиран и се ползва котел на твърдо гориво (дърва), с топлинна мощност под 500 кW, който не подлежи на контрол чрез измерване, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.). В момента на проверката котелът не работи.
3.1.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
За нанасяне на покрития върху дървени повърхности в самостоятелно помещение е монтирана камера, съоръжена с пречиствателно съоръжение (хартиени филтри) за улавяне на емисиите на летливи органични съединения. Извършена е регистрация по чл. 30л от ЗЧАВ за дейност, попадащи в Приложение №1 към чл. 2 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.) – нанасяне на покрития върху дървени повърхности (т. 2.4). Камерата е съоръжена с 1 бр. изпускащо устройство. До момента на проверката не са провеждани собствени периодични измервания на емисиите на ЛОС в отпадъчните газове от камерата за нанасяне на покрития, съгл. 15 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена информация за употребените количества органични разтворители през 2023 г. за двете дейности, съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г. Не се превишава праговата стойност за консумация на разтворителите (ПСКР) за извършваната дейност, регламентирана в Таблица 1 към Приложение № 2 на Наредба №7/2003 г.
Машините за вторична обработка на дървесина са съоръжени с локални пречиствателни съоръжения (ръкавни филтри) за улавяне на отделящите се дървесен прах и трици.

3.2. Фактор „Отпадъци”
Дружеството извършва производствена дейност само на проверявания обект, като за образуваните от дейността отпадъци са налични утвърдени работни листове по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). Към момента на проверката котела не се ползва и на обекта се извършва дейност единствено по предварително съхраняване на образуваните отпадъци. Не за всички видове отпадъци са обособени места за съхраняването им. Не е представена заповед на управителя на дружеството за определяне на лице, отговорно за управление на опасните отпадъци. Не са представени и документи удостоверяващи предаването на отпадъците във времето, на лица с документ по чл. 35 от ЗУО.
Като лице, което пуска на пазара опакована продукция, дружеството има задължение по по чл. 59 от ЗУО и дължи продуктова такса „опаковки“. До момента на проверката, от страна на дружеството тази такса не е заплащана.
Отчетността се води чрез Националната информационна система за отпадъците (НИСО), като са установени пропуски и несъответствия при воденето на отчетните книги и годишния отчет за отпадъци за 2023 г.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.

3.3.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)

Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси. Няма промяна в използваните и съхраняваните ОХВС от дружеството, но количествата към момента на проверката са повече от количествата при проверката през 2022 г. Няма промяна и в доставчиците на химичните вещества и смеси. Към момента на проверката не е изготвена информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представят се информационните листове за безопасност (ИЛБ) на използваните и съхранявани вещества и смеси. ИЛБ отговарят на изискванията на Приложение II към Регламент REACH с изм. и доп. Дружеството използва вещества в смеси и смеси попадащи в Приложение XVII на REACH с вписвания 3-40, 75. Констатирано е, че се спазват условията за ограничение.

3.3.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
След обход на производствената площадка се констатира, че ОХВС се съхраняват на стелажи в предверие до един от цеховете. Поради по-големите количества съхранявани ОХВС от дружеството е необходимо да се обособи складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси са в оригинални опаковки плътно затворени, не се наблюдават разливи. Не сe представят документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.3.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС)2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
След проверка на информацията в представените ИЛБ за употребяваните химикали е констатирано, че на обекта не са налични вещества, проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I на Регламента.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, Закона за управление на отпадъците и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси са поставени предписания с конкретни срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. За установено нарушение по Закона за управление на отпадъците, са предприети действия за налагане на акт за установяване на административно нарушение.