Съдържание

Посетители

В момента има 172  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Пирин Спринг“ АД - с. Баничан

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Пирин Спринг“ АД ,
обект: Цех за бутилиране на минерална вода, с. Баничан, общ. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-57/07.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 17.05.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за бутилиране на минерална вода“, находящ се в местност Теплика, с. Баничан, общ. Гоце Делчев, собственост на “Пирин Спринг“ АД, с. Баничан.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършената проверка включва контрол на следните съоръжерния и помещения:
- агрегати на стационарно термопомпено и климатично оборудване;
- помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е бутилиране на минерална вода. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №26-20/17.05.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта се експлоатира стационарно термопомпено и климатично оборудване - общо 3 бр. системи, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ) R407С и R410А и подлежащи на контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №2024/573 г. на Европейския парламент и на Съвета от 7 февруари 2024 г. за флуорсъдържащите парникови газове, за изменение на Директива (ЕС) 2019/1937 и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката са представени 3 бр. "Досиета на системите" от записите, в които е видно, че се спазва нормативно регламентираната честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент.
Проверките за течове са извършвани от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българската браншова камара по машиностроене.
В изпълнение на изискванията на чл. 39а от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.), дружеството е подало годишен отчет за 2023 г. по електронен път чрез Информационната система за флуорсъдържащите парникови газове.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.

3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството изпълнява задълженията си като „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), по смисъла на чл.3, параграф 13 от Регламент REACH. За почистване и дезинфекция на производствени помещения и оборудване на обекта се употребяват и съхраняват дезинфектанти и почистващи препарати, класифицирани в категория на опасност „корозивни“, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици, както и информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на Приложение II на REACH. Необходимо е досието да се допълни с информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
3.2.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
ОХВС се съхраняват в складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от горецитираната наредба и условията посочени в ИЛБ. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси се съхраняват в оригинални, плътно затворени опаковки. Не се наблюдават разливи. Към момента на проверката не се представя оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, съгласно на чл. 9, ал. 1, както и документацията по чл. 4, т. 8-11 от Наредбата.

3.3. Направление „КПКЗ и ЕО”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- по т. 4 – дейности свързани с употреба и съхранение на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 имат задължение за изготвяне на собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.). Към момента на проверката такава оценка не се представя.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС и ЗОПОЕЩ, като е определен срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.