Съдържание

Посетители

В момента има 192  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„ВМД - Кабелтехник“ ООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ВМД - Кабелтехник“ ООД - гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-41/05.04.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 26.04.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за производство на кабели от готови проводници“, находящ се в гр. Гоце Делчев, ул. „Драма“ №50, експлоатиран от „ВМД – Кабелтехник“ ООД.

1. Цел на проверката.
Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/, (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси / ЗЗВВХВС /, (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.)

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
При обход на обекта е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- Складови помещения за съхранение на изходни суровини и готова продукция;
- Производствени помещения за разкрояване и окомплектоване на кабели;
- Места за съхраняване на отпадъци;
- Стационарно климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.
Основна дейност на дружеството e производство на кабели от готови проводници с различна дължина и предназначение. Същата се извършва на една площадка, която се експлоатира въз основа на договор за наем. Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. Дружеството изпълнява поръчки на ишлеме за фирми от Германия и Словакия, като всички необходими материали за производството се предоставят от ишлемодателя. Обектът се проверява за първи път във връзка със спазване изискванията на екологичното законодателство. При проверката е съставен Констативен протокол №23-20/26.04.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
За климатизация на производствените помещения на обекта се експлоатира централизирана, автоматизирана VRF система, която е монтирана през 2023 г. Същата се състои от 4 отделни кръга, заредени с по 9,5 кг флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) - R410A. Към момента на проверката не е представено досие на системата във формата на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.). Всеки кръг е със заряд 18,792 т СО2 еквивалент и съгласно изискванията на параграф 6, буква „а“ към чл. 5 от Регламент (ЕС) № 2024/573 на ЕС и на Съвета от 7 февруари 2024 г. за флуорсъдържащите парникови газове, за изменението на Директива (ЕС) 2019/1937 и за отмяна на Регламент (ЕС) № 517/2014, подлежи на проверки за течове с честота поне веднъж на всеки 12 месеца. Като оператор на стационарно климатично оборудване, съдържащо ФПГ, дружеството има задължение съгласно чл. 39а, ал. 1 и 2 от Наредба № 1/2017 г. (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.) да подава по електронен път годишен отчет за предходната календарна година в срок до 31 март за всяка текуща година.
На обекта не се експлоатират горивни източници, както и не се извършват дейности с употреба на органични разтворители.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е извършена с цел контрол по изпълнение изискванията, регламентирани в ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
При извършения обход и оглед на площадката експлоатирана от дружеството, не e установeно наличие, употреба и съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Дейността на оператора към момента на проверката не е свързана с използване на химикали.

3.3. Фактор “Отпадъци”
Съгласно Националният класификатор за икономическите дейности (НКИД) основната дейност на дружеството е с код 27.32 – Производство на други електрически и електронни проводници и кабели. От производствената дейност на обекта се генерират отпадъци, както следва: хартия и картон (от входящи материали за производство), пластмасови опаковки (стреч фолио, пластмасови макари, полиетиленови пликове), кабелни накрайници и изрезки от медните проводници. На обекта са обособени места за съхраняване на отпадъци, обозначени със съответните им кодовете по Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.).
За генерираните на площадката отпадъци, дружеството не е провело процедурата по чл. 7, ал. 1 от Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014 г.). Към момента на проверката са представени писмени договори, за предаване на генерираните отпадъци на лица, притежаващи необходимите документи по ЗУО. За предаваните отпадъци се предоставят приемо-предавателни протоколи.
За въвежданите на територията на Р България опаковки, дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. До момента на проверката не е начислявало и внасяло дължимата продуктова такса, определена в Наредбата за определяне на реда и размера на продуктовата такса (ДВ, бр. 30/2006 г., изм. доп.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ и ЗУО, като са определени съответните срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.