Съдържание

Посетители

В момента има 200  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„ИФЕСТОС БАЛКАН“ ООД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ИФЕСТОС БАЛКАН“ ООД – гр. Петрич
Обект: „Цех за производство на детайли за PVC дограма“

 

На основание Заповед №РД-04-49/09.04.20224 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 29.04.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за производство на детайли за PVC дограма“, находяща се в гр. Петрич, стопанисвана от „Ифестос Балкан“ ООД, гр. Петрич.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните помещения и съоръжения:
- участък „монтаж на детайли“;
- участък „прахово боядисване“;
- участък „металообработка“;
- пещ за обгаряне на подвески;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества;
- складово помещение за съхранение на прахови бои.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е нанасяне на прахови покрития върху аксесоари и елементи за алуминиева дограма. Режим на работа – едносменен (8 часа), пет дни в седмицата. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №07-08/29.04.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), както и химични вещества и смеси, които съгласно CLP не се категоризират като опасни. Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от Гърция. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, както и за техните доставчици. Към момента на проверката не е изготвена информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Приложение II към Регламент REACH с изм. и доп. Дружеството използва ОХВС, които попадат в Приложение XVII на REACH. Не са установени нарушения. Спазват се изискванията за ограничение.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Складовото помещение, в което се съхраняват ОХВС, отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Помещението за съхранение на прахови бои също е с ограничен достъп, без връзка с канализацията. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси са в оригинални опаковки плътно затворени, не се наблюдават разливи. Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира, поради въвеждане на нови ОХВС и да е във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2. Компонент “Атмосферен въздух”
Нанасянето на прахови покрития върху аксесоари и елементи за алуминиева дограма се извършва в линия за прахово боядисване, със следните сектори:
- сектор измиване с вода и обезмасляване;
- сектор сушене на детайлите;
- нанасяне на прахови покрития посредством робот. През м. септември 2023 г. е извършена промяна в сектора за нанасяне на покрития – съществуващите две камери с робот и една с ръчно нанасяне са премахнати, като е монтирана нова камера за нанасяне на прахова боя, която е съоръжена със система за улавяне и връщане на праховата боя за повторно нанасяне;
- сектор за изпичане на праховите покрития. Изпичането на покритията от ръчно и автоматично нанасяне се извършва в една пещ, която е съоръжена с две изпускащи устройства. Към момента действащо е само едното изпускащо устройство, тъй като ръчната камера не се ползва. Дружеството не спазва изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.) – не по-малко от веднъж в рамките на две последователни календарни години. Последните СПИ са проведени през 2017 г.
За обгаряне на подвеските (рамките) върху които се окачват детайлите е инсталирана пещ, която се захранва с газово гориво. Пещта е с две горелки и с общо изпускащо устройство (комин). Съгласно техническите данни на горелките топлинната им мощност не надвишава сумарно 500 kW, и не подлежи на контрол чрез измерване, съгласно Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.) като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. За установеното нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух, са предприети действия за налагане на акт за установяване на административно нарушение.