Съдържание

Посетители

В момента има 414  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Либера Естейт“ ООД – гр. София

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на
Обект: „Оранжерия за производство на зеленчуци“

 

На основание Заповед №РД-04-26/05.03.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 26.03.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Оранжерия за производство на зеленчуци“, находящ се в имот №038006 землище на с. Хотово, общ. Сандански, местност „Падарката“, експлоатиран от „Либера Естейт“ ООД, гр. София, ул. „Славянска“ 2, район Средец, общ. Столична, обл. София (столица).

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- оранжериен блок;
- котелно помещение;
- места за съхранение на опасни химични вещества (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – отглеждане на зеленчуци в оранжерия с площ 3.117 дка по почвена технология и отглеждане на лозя 340 дка. Към момента на проверката са засадени домати. Разсад на обекта не се отглежда.
Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №04-08/26.03.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси. На обекта се съхранява единствено амониев нитрат, а останалите торове необходими за подхранване на растенията се закупуват от лицензирани фирми в количества необходими за деня. Амониевият нитрат се съхранява в складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Представя се информационен лист за безопасност, който е в съответствие с Регламент (ЕC) 2020/878. Дружеството съхранява и дизеловото гориво ползвано за собствени нужди, в обособена зона, с ограничен достъп и наличие на указателна табела. Съхранението е съгласно представения при проверката информационен лист за безопасност, отговарящ на изискванията на Регламент (ЕC) 2020/878. По време на проверката се представят документи по чл. 4, т. 8-11, Заповед по чл. 4, т. 7 от Наредбата и оценка за безопасността на съхраняване на ОХВС, изготвена във формата утвърден със Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Същата трябва да се актуализира, във формат заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Във връзка с това, че предприятието употребява и съхранява химични вещества от Приложение №3 от ЗООС, e необходимо да се изготви Доклад за класификация на обекта по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, във формата на Приложение №1 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.).

3.2. Компонент Атмосферен въздух”
За отопление на оранжерийния блок с площ 3.117 дка е инсталиран един брой котел с топлинна мощност 640 kW, изгарящ пелети, който подлежи на контрол чрез измервания. Оранжерията е засадена в средата на месец март и поради липса на необходимост от отопление, същият не се ползва.
При проверката се представя Протокол от изпитване на акредитирана лаборатория за проведени на 01.02.2024 г. собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух. Резултатите от изпитване показват спазване на нормите за допустими емисии на контролираните показатели, регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.). Дружеството има задължение да представи в РИОСВ – Благоевград резултатите от измерванията с доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. (ДВ, бр. 31/1999 г. с изм. и доп.), в срок до два месеца след извършване на измерванията. На обекта не се води дневник, от който да е виден работният режим на котела, за което на дружеството е дадено предписание.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.) като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.
.