Съдържание

Посетители

В момента има 416  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „ЗП-Ибрахим Хаджи“ - с. Корница, общ. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „ЗП-Ибрахим Хаджи“,
обект: Мандра, с. Корница, общ. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-24/05.03.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 21.03.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Мандра“, находящ се в с. Корница, общ. Гоце Делчев, собственост на ET “ЗП-Ибрахим Хаджи“, с. Корница.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършената проверка включва контрол на следните инсталации и дейности:
- котелно помещение;
- агрегати на стационарно хладилно оборудване;
- помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е преработка на собствено краве мляко и производство на сирене, кашкавал, извара, масло и кисело мляко. Обекта работи ежедневно на едносменен режим. Съставен е Констативен протокол №13-20/21.03.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

На обекта се експлоатира стационарно хладилно оборудване - общо 10 бр. системи, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ) R404A и R410А и подлежащи на контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №2024/573 г. на Европейския парламент и на Съвета от 7 февруари 2024 г. за флуорсъдържащите парникови газове, за изменение на Директива (ЕС) 2019/1937 и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката са представени 10 бр. "Досиета на системите" от записите, в които е видно, че се спазва нормативно регламентираната честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент. До момента няма установени течове на R404A, налагащи допълване на системите.
Проверките за течове са извършвани от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българската браншова камара по машиностроене.
Дружеството е запознато със задълженията му, относно подаването на годишни отчети за ФПГ по електронен път чрез въведената от 01.01.2024 г. Информационна система за флуорсъдържащите парникови газове, съгласно изискванията на чл. 39а от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
На обекта е наличен горивен източник, изгарящ газово гориво с мощност под 500 kW, неподлежащ на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания. Същият към момента на проверката не работи. Използва се само при производството на кашкавал. За останалото производство при необходимост от подгряване се използва електроенергия.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството изпълнява задълженията си като „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), по смисъла на чл.3, параграф 13 от Регламент REACH. В своята дейност употребява и съхранява азотна киселина, натриева основа, дезинфектанти и почистващи препарати, класифицирани в определени категории на опасност, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици, както и информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на Приложение II на REACH. Изготвено е и се представя Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
ОХВС се съхраняват в обособен склад в съответствие с изискванията на чл. 6 от горецитираната наредба и условията посочени в ИЛБ. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси се съхраняват в оригинални, плътно затворени опаковки, етикетирани и класифицирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Представена е актуална оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, съгласно Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите и в съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1, както и документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.