Съдържание

Посетители

В момента има 390  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Ангел Тумбев - Надежда“ ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Ангел Тумбев - Надежда“ ЕООД - гр. Разлог

 

На основание Заповед №РД-04-15/26.02.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.03.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект Автокомплекс „Надежда“, находящ се в гр. Разлог, ул. „Телемах Илиев“ №35, собственост на “Ангел Тумбев - Надежда“ ЕООД, гр. Разлог.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/, (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.)

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен обход на автокомплекса, включващ: магазин за нови авточасти, хале за годишни технически прегледи, хале за монтаж и демонтаж на гуми, автомивка, открит канал, котелно помещение и място за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол е съставен Констативен протокол №12-20/12.03.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства.

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
За отопление се използва котел с мощност под 500 kW, работещ към момента на проверката. Същият изгаря твърдо гориво (пелети) и не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.
На обекта са налични 2 бр. станции „BOSCH” за извличане на флуорсъдържащи парникови газове (R143a и R1234yf), които видимо не се използват. Поради липса на квалифициран персонал, дейности по зареждане на автоклиматици не се извършват.
В случай на подновяване на дейността си, като ползвател на флуорсъдържащи парникови газове, дружеството е запознато с изискванията, относно документирането и отчитането на флуорсъдържащи парникови газове.

3.2. Фактор “Отпадъци”
За отпадъците, които се генерират от дейността на обекта са утвърдени работни листове по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014г., с изм. и доп.). Отчетността на отпадъците се води чрез Национална информационна система за отпадъци /НИСО/.
За съхранение на отпадъците е обособено складово помещение с обваловка и бетонирана основа, което е с ограничен достъп. Осигурени са корозоустойчиви съдове, обозначени със съответния код на отпадъка.
Представят се сключени писмени договори, от които е видно, че приемащите отпадъците дружества, притежават необходимите документи по ЗУО.
При предаването на отпадъците за последващо третиране са оформяни идентификационни документи (приемно-предавателни протоколи, кантарни бележки, сертификати за произход на ОЦЧМ, ИУГ), удостоверяващи предаването им.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство.