Съдържание

Посетители

В момента има 415  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„АЛТ КО“ ООД - гр. Кресна

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „АЛТ КО“ ООД - гр. Кресна

 

На основание Заповед №РД-04-13/19.02.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 06.03.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Оранжериен комплекс“, находящ се в гр. Кресна, експлоатиран от „Алт Ко“ ООД, гр. Кресна.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на следните инсталации и съоръжения:
- котелни централи №1 и №2;
- ко - генератор;
- склад за торове;
- хранителен възел;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – отглеждане на зеленчуци (домати и краставици) по хидропонна и почвена технология в четири блока по 30 дка всеки. Работен режим на обекта – целогодишно се отглеждат зеленчуци, като котелните централи и ко- генератора се ползват по време на отоплителния сезон. При проверката е съставен Констативен протокол №5-06/06.03.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
За отопление на оранжерийният комплекс се експлоатират две котелни централи, в които са инсталирани по три водогрейни котли с топлинна мощност по 4.5 МW всеки и един ко - генератор с номинална мощност 1.8 МW. Всеки котел е със самостоятелно изпускащо устройство (комин). Котлите и ко - генератора са предназначени да изгарят гориво природен газ. Във всяка котелна централа е пломбиран по един котел. При проверката се установи, че не е нарушена целостта на пломбите. В момента на проверката работи ко - генератора. Спазват се изискванията, относно честота на провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени през 2022 г. и са относими за периода 28.10.2022 г. - 28.10.2024 г. Представеният доклад, с приложени протоколи от изпитване, показват спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ), регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.) – за котлите и Гьотеборгския протокол – за ко - генератора.

3.2. Фактор „Отпадъци”
За образуваните отпадъци е проведена процедурата за класификация по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). Отпадъците се съхраняват разделно на определените за целта места. За опасните отпадъци е обособен склад с ограничен достъп. Представя се заповед за определяне на лице, отговорно за управление на опасните отпадъци.
Отчетността на отпадъците се води чрез Националната информационна система „Отпадъци“ (НИСО). Годишните отчети за 2022 г. за изпратени чрез системата. Отчетните книги са с редовни записи за всеки месец. Когато в рамките на месеца не е имало генериране на даден отпадък, това е отбелязвано със запис в „други бележки“ в отчетната книга. През 2024 г. е извършвано предаване на опасен отпадък, за което се представя договор с лице, притежаващо документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.) и идентификационен документ.
Дружеството е задължено лице по чл. 59 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.) и изпълнява задължението си чрез колективна система „Булекопак“ АД. При проверката се представят документи, удостоверяващи начисляването и заплащането на дължимата продуктова такса за пуснатите на пазара опаковани стоки.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества”
3.3.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (торове и азотна киселина). Препарати за растителна защита (ПРЗ) не се съхраняват от дружеството. Употребата на ПРЗ се извършва чрез сключен договор със сертифицирана фирма. В съответствие с изискванията на чл. 36 от REACH на обекта е създадено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните и съхранявани химични вещества и смеси от дружеството. Към момента на проверката се представя информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 на REACH и на Приложение II от REACH с изм. и доп. Дружеството не извършва директен внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
3.3.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Съхранението на торовете и азотната киселина се осъществява в една сграда, която е с ограничен достъп и снабдена със сигнална охранителна система. В сградата са обособени четири помещения, които също са с ограничен достъп (три за съхранение на торове и едно за съхранение на азотна киселина). Всички помещения поотделно отговарят на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката всички химикали са в оригинални, плътно затворени опаковки. Не се наблюдават разливи. Представят се документи по чл.4, т.7-11 от Наредбата и оценка за безопасността на съхраняване на ОХВС, изготвена във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Във връзка с това, че предприятието употребява и съхранява химични вещества от Приложение №3 от ЗООС, e изготвен Доклад за класификация на обекта по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, във формата на Приложение №1 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.), съгласно който предприятието не се класифицира с нисък или висок рисков потенциал.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са поставени предписания на дружеството.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта по Закона за чистотата на атмосферния въздух, Закона за управление на отпадъците и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси.