Съдържание

Посетители

В момента има 182  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ“ ООД – гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ“ ООД – гр. Благоевград
Обект: „Фабрика за производство на врати и дървен стъклопакет“

 

На основание Заповед №РД-04-9/05.02.20224 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 22.02.2024 г. беше извършена проверка на място и по документи на Фабрика за производство на врати и дървен стъклопакет, находяща се в гр. Благоевград, стопанисвана от „Универсал строй консулт“ ООД, гр. Благоевград.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните помещения и съоръжения:
- цех алуминиева дограма;
- дърводелски цех;
- помещение за нанасяне на покрития;
- котелни помещения – 2 бр.;
- места за съхранение на опасни химични вещества;
- места за съхранение на отпадъци;
- помещение за брикетиране на трици.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е производство на врати и дървено стъклопакетна дограма. Режим на работа – едносменен (8 часа), пет дни в седмицата. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №02-08/22.02.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от България. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, както и за техните доставчици. Представя се информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Приложение II към Регламент REACH с изм. и доп.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Складовите помещения, в които се съхраняват ОХВС, отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и две оценки на безопасността на съхранение на ОХВС поотделно за двата склада.
3.1.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС)2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
След проверка на информацията в представените ИЛБ за употребяваните химикали е констатирано, че на обекта не са налични вещества, проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I на Регламента.

3.2. Направление „КПКЗ и ЕО”

3.2.1. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.): а именно по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
3.2.2. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът изготвя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ. Към момента на проверката не е изготвена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети.

3.3. Фактор „Управление на отпадъци”

Дружеството е извършило класификация на генерираните от производствената дейност отпадъци по реда на чл. 7 от Наредба №2/2014 г. за класификация на отпадъците (Наредба №2)(ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.), като от РИОСВ – Благоевград са утвърдени работни листове за отпадъци със съответните кодове. При обхода на площадката се констатира наличие и на отпадъци, които не са класифицирани по реда на чл. 7 от Наредба №2/2014 г. Не е организирано разделно съхранението на отпадъците, като не са обособени места и складове, обозначени със съответния код и наименование по Наредба №2. Не е осигурено и складово помещение с ограничен достъп за съхранение на опаковките, съдържащи опасни химични вещества.
За периода от 01.01.2023 г. да 21.02.2024 г не е водена отчетност на отпадъците в Националната информационна система за отпадъци (НИСО), съгласно изискванията на Наредба №1 за реда и образците по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г. с изм. и доп.) като не са правени хронологични записи за количествата на образуваните и съответно предавани отпадъци.
Не се представят документи, в това число писмени договори по реда на чл. 8, ал. 1 от ЗУО, кантарни бележки, приемно-предавателни протоколи и/или други, удостоверяващи предаването на производствени и опасни отпадъци на лица притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО. Не се представя Заповед за определяне на отговорно лице по реда на чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО.
Готовата продукция се реализира основно на пазара на Република България, като част от материалите необходими за производството се въвеждат на територията на страната (представена е фактура, ЧМР от 18.10.2023 г.), в тази връзка дружеството е задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО и за пуснатите и въведените опаковани стоки дължи продуктова такса по реда на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса (ДВ, бр. 91/2022 г.). Към момента на проверката не се представят документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията.

3.4. Компонент “Атмосферен въздух”

3.4.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
На обекта са инсталирани 2 бр. котли с топлинна мощност 233 kW и 255 kW. Същите не подлежат на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания. Котлите са предназначени да изгарят твърдо гориво (дървени брикети, собствено производство и дървесни отпадъци). Единият се ползва за отопление, а другият захранва сушилнята с топлоносител. Към момента на проверката работи котелът за отопление, в който се изгарят дървесни брикети.
3.4.2. Източници от емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, която дейност попада за контрол съгласно Приложение №1 (т. 2.4.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За целта е инсталирана линия за нанасяне на покрития посредством бояджиен робот с едно изпускащо устройство и камера за ръчно нанасяна на покрития с две изпускащи устройства. Линията за покрития е съоръжена с пречиствателно съоръжение – дънни филтри, а камерата за ръчно нанасяне на покрития – с таванни и подови филтри за улавяне на емисиите от ЛОС. Същите подлежат на контрол чрез провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) по показател „органични вещества“, определени като общ органичен въглерод. През 2021 г. са проведени СПИ на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух от трите изпускащи устройства. СПИ са относими за периода 29.11.2021 г. до 29.11.2023 г.
Резултати от проведени СПИ след 29.11.2023 г. не са представени в РИОСВ – Благоевград. По време на проверката също не са представени писмени доказателства за проведени измервания (протоколи от измервания).
Дружеството спазва изискванията на чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения (ЛОС) изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр.96/2003 г. с изм. и доп.).
3.4.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 (ДВ, бр. 64/2005)
Машините за вторична дървообработка са обхванати от аспирационна система за улавяне на отпадъчните дървесни трици. Същите посредством циклони постъпват в 2 бр. бункери, след което се пресоват на брикетираща машина и се използват като гориво в котлите. Към момента на проверката не е установено разпиляване на дървесен прах и трици по площадката и около бункерите за съхранение на трици.
При извършения оглед на площадката се установи, че на открито се извършва боядисване на метални скелета. Нанасянето на покритието се извършва с пистолет и ръчно. Боядисването на скелета се извършва периодично.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.