Съдържание

Посетители

В момента има 172  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Феникс Мениджмънт” ЕООД

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Феникс Мениджмънт” ЕООД
Обект: Апарт хотел „Терра комплекс“, находящ се в земл. на гр. Разлог,местност Бетоловото, ул. „Кулиното“ №5

 

На основание Заповед №РД-04-12/16.02.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 27.02.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на Апарт хотел „Терра комплекс“, находящ се в земл. на гр. Разлог, местност Бетоловото , експлоатиран от „Феникс Мениджмънт” ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. Разлог, ул. „Кулиното“ №5, местност Бетоловото, „Терра комплекс“.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/, (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/, (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При направения обход на обекта е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- котелно помещение;
- агрегати на стационарно хладилно и климатично оборудване;
- складови помещения за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е предлагане на хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги. „Терра комплекс“ включва три сгради, като в основната сграда са разположени ресторант, лоби бар, СПА център, басейни и котелно помещение. Съставен е Констативен протокол №9-20/27.02.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

В котелното помещение на комплекса са инсталирани и се експлоатират 2 бр. котли, изгарящи дизелово гориво. Единият котел е с мощност под 500 kW и не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания. Вторият котел с мощност 1000 kW, работещ по време на проверката, подлежи на контрол чрез провеждане на измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. Съгласно изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.) дружеството има задължение да извършва собствени периодични измервания с честота - поне веднъж на всеки две последователни календарни години, като такива до момента не са провеждани. Котелът се използва основно през зимния сезон за отопление, а през останалите сезони при необходимост от подгряване на водата за басейните.
На обекта се експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване, попадащо за контрол в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ). При проверката са представени водените 2 бр. досиета на системите, от записите в които е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверки за течове на ФПГ, съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент.
Сервизното обслужване на стационарно хладилно и климатично оборудване, както и проверките за течове се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българската браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва във връзка със спазване на изискванията, регламентирани в ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), по смисъла на чл.3, параграф 13 от Регламент REACH. В своята дейност употребява и съхранява дезинфектанти и почистващи препарати за басейнa, класифицирани в определени категории на опасност съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). За нуждите на кухнята към ресторанта и за хотелската част се използват почистващи и миещи продукти, които не се класифицират като опасни по смисъла на същия регламент. За отоплителни нужди на обекта се употребява и съхранява дизелово гориво. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Създадено е досие, съгласно чл. 36 от REACH с информация за използваните ОХВС и информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на Приложение II на REACH. Изготвена е информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, която е необходимо да се актуализира, поради промяна в номенклатурата на използваните химикали.
3.2.2. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 648/2004, относно детергентите
В своята дейност дружеството употребява и съхранява почистващи препарати за професионална употреба. В представените при проверката ИЛБ, в раздел 12 е налична информация за биоразградимост на повърхностно активни вещества, съдържащи се в продуктите, съгласно чл. 9, т. 1 на Регламента.
3.2.3. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в две обособени складови помещения – склад за химикали за плувен басейн и склад за почистващи препарати за хотелска част и кухня. И двете складови помещения отговарят на изискванията чл. 6 от горецитираната наредба. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси се съхраняват в оригинални, плътно затворени опаковки, етикетирани и класифицирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дизеловото гориво се съхранява в подземен резервоар, съгласно изискванията посочени в ИЛБ. В съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата, при проверката е представена оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, изготвена във формата съгласно Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Същата е необходимо да се актуализира, поради промяна в номенклатурата на използваните химикали, във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представена е актуална документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.