Съдържание

Посетители

В момента има 351  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Регионално депо за неопасни отпадъци - Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци - Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

 

 

На основание Заповед №365/07.09.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 26.09.2023 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условия в Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда, включително и по изпълнение на плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1 Инсталации, които попадат в обхвата на Приложение 4 към ЗООС:
2.1.1 Регионално депо за неопасни отпадъци - Разлог, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда находящо се в местността Кривосер, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград, включващо:
• Клетка № 1;
• Клетка № 2;
• Клетка № 3;
• Клетка № 4;
• Клетка № 5.
2.1.2 Инсталации за оползотворяване или комбинация от оползотворяване и обезвреждане на неопасни отпадъци с капацитет над 75 тона за денонощие:
• Инсталация за компостиране на зелени отпадъци (открита);
• Инсталация за сепариране.

2.2 Инсталации, които не попадат в обхвата на Приложение № 4 към ЗООС:
2.2.1 Площадка за съхранение на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни и опасни отпадъци

3. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:

• Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително;
• Условие 3. Обхват;
• Условие 4. Капацитет на инсталациите;
• Условие 5. Управление на околната среда;.
• Условие 6. Тълкуване;
• Условие 7. Уведомяване;
• Условие 8. Използване на ресурси;
• Условие 9. Емисии в атмосферата;
• Условие 10. Емисии на отпадъчни води;
• Условие 11. Управление на отпадъците;
• Условие 12. Шум;
• Условие 13. Опазване на почвата и подземните води от замърсяване;
• Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии;
• Условие 15. Преходни и анормални режими на работа.

4. Констатации от извършената проверка по документи и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително (КР) №519-Н1/2023 г., издадено с Решение №519-Н1-И0-А0/2023 г., поправено с Решение №519-Н1-И0-А0-ТГ1/2023 г. на Община Разлог за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“, обслужващо общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда

Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.
Условие 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително.
Условие 4. Капацитет на инсталациите
Изградени са и се експлоатират Клетки № 1 и № 5. Не е констатирано превишаване на капацитета на инсталациите, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително, видно от записите в НИСО.
Условие 5. Управление на околната среда
Не са констатирани несъответствия. Операторът осъществява системно управление на околната среда, чрез прилагане на инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели с определените в условията на разрешителното, инструкция за установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие 2. Операторът документира данните от наблюдението на техническите и емисионни показатели, резултатите от оценката на съответствието им.
Условие 6. Тълкуване
За всички условия не са констатирани несъответствия.
Условие 7. Уведомяване
Не са констатирани несъответствия. За разглеждания период не са настъпвали аварийни или други замърсявания. Представена е информация в РИОСВ – Благоевград за резултатите от провеждания мониторинг определен с условията на комплексното разрешително.
Условие 8. Използване на ресурси
Условие 8.1. Използване на вода
Не са констатирани несъответствия. За производствени (технологични) нужди при работата на инсталациите по Условие 2 не се използва свежа вода, а инфилтрат от ретензионен басейн.
Условие 8.2. Използване на енергия
Не са констатирани несъответствия. Консумираната ел. енергия от инсталацията по Условие 2, не превишава стойността в Таблица 8.2.1. Прилага се инструкция за експлоатация и поддръжка на помпите на пречиствателната станция за инфилтрат, които са най-големите консуматори на електроенергия в инсталациите по Условие 2. Резултатите от изпълнението на инструкцията се документират в дневник. Прилага се инструкция, осигуряваща измерване/изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия, изразени като годишната консумация за инсталациите по Условие 2. и стойността на годишната норма за ефективност при употребата на електроенергия. Изразходваното количество електроенергия се отчита по електромер, чието местоположение е отбелязано на плана на площадката. Изразходваните количества за инсталациите по Условие 2, се изчисляват по методика за изчисляване на консумацията на електроенергия, разработена от оператора. Прилага се инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива в Условие 8.2.1., в това число установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия за отстраняването им. Резултатите от изпълнението на инструкцията се документират в дневник. Измерените/изчислените стойности на годишната норма за ефективност при употребата на електроенергия от инсталациите по Условие 2 за 2022 г. са докладвани в ГДОС.
Условие 8.3. Суровини, спомагателни материали и горива
Не са констатирани несъответствия. Всички опасни химични вещества и смеси (ОХВС) са опаковани и етикетирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008, и са придружени с информационни листове за безопасност (ИЛБ). ИЛБ отговарят на изискванията на Приложение II на Регламент (ЕО) 1907/2006. Същите се съхраняват на площадката и се представят по време на проверката. ОХВС се съхраняват съгласно изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г.) и съгласно условията посочени в ИЛБ.

Условие 9. Емисии в атмосферата:
Условие 9.2. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. Спазено е изискването за отстояние между ГК № 1, ГК № 2 и ГК № 3 към Клетка № 1.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за периодична оценка на наличието на източници на неорганизирани емисии на площадката, установяване на причините за неорганизираните емисии от тези източници и предприемане на мерки за ограничаването им и инструкция за извършване на периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване и ограничаване на неорганизираните емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия. За предотвратяване на неорганизираните емисии от всички участъци от площадката, при нужда се оросява. Изготвена е инструкция в съответствие с чл. 70 от НАРЕДБА № 1 от 27.06.2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии. Води се дневник, в който се отразяват предприетите действия за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия (включително употребата на дезодориращи средства). Води се дневник. Не е констатирано наличие на интензивно миришещи вещества извън площадката на депото. Извършва се редовно уплътняване и запръстяване на работния участък на депото, което се отразява се в НИСО.
Условие 9.5. Въздействие на емисиите на вредни вещества върху качеството на атмосферния вьздух (КАВ)
Не са констатирани несъответствия. Емисиите от експлоатацията на депото не водят до нарушаване на нормите на КАВ.
Условие 9.6. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършват се собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите от вредни вещества в отпадъчните газове, с честота и по показатели, определени в Таблица 9.6.1.1.
Годишните количества замърсители в атмосферния въздух са докладвани в ГДОС за 2022 г. (изчислени на база СПИ).
Условие 10. Емисии на отпадъчни води
Условие 10.1. Производствени отпадъчни води
Условие 10.1.1. Работа на пречиствателните съоръжения
Не са констатирани несъответствия. На площадката се експлоатират следните пречиствателните съоръжения – модулна пречиствателна станция за отпадъчни води (МПСОВ), пречиствателна станция за инфилтратни води (ПСИВ) и каломаслоуловител (КМУ), които пречистват битово-фекални, производствени и инфилтратни отпадъчни води.

Условие 10.1.2. Емисионни норми – индивидуални емисионни ограничения
Не са констатирани несъответствия. Спазват се ИЕО, определени с Таблица 10.1.2.1.
Условие 10.1.4. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършва се мониторинг на метеорологични данни от собствена станция. Провежда се мониторинг на обема и състава на инфилтрираните отпадъчни води. Пробовземането и изпитването се извършват от акредитирана лаборатория. На площадката е изготвена и се прилага инструкция за изчисляване на годишни емисии на замърсителите в отпадъчните води, изразени като кг/год. Количествата на замърсителите се докладват в ГДОС и в Европейски регистьр за изпускането и преноса на замърсители (ЕРИПЗ). Операторът извършва собствен мониторинг на смесен поток отпадьчни води (производствени, инфилтратни, битово-фекални) по Условие 10.1.2.1., зауствани в река Драглишка, съгласно Таблица 10.1.4.4. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория. Измерването на количеството смесен поток отпадъчни води, зауствани в река Драглишка се осъщесвява с водомерно устройство. Изготвена е и се прилага инструкция за оценка на съответствието на резултатите от собствен мониторинг с индивидуалните емисионни ограничения в Таблица 10.1.4.4., установяване на причините за несъответствията и предприемането на коригиращи действия. Резултатите от прилагането на инструкцията се документират в дневник.
Условие 10.2. Битово-фекални отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. Битиво-фекалните води се заустват като част от смесен поток (ТЗ1). Спазват се ИЕО, определени с Условие 10.1.2.1.
Условие 10.4.
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е и се прилага инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на канализационната система на площадката, в това число охранителните канавки за повърхностни води, включително установяване на течове и предприемане на коригиращи действия за тяхното отстраняване. Води се дневник.
Условие 10.5.
Не са констатирани несъответствия. За 2022 г. е заплатена такса за ползване на воден обект за заустване на отпадъчните води, съгласно изискванията на Закона за водите.
Условие 10.6. Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. Резултатите от собствения мониторинг на показателите за качеството на отпадъчните води по Условие 10.1.2.1., Условие 10.1.4.2., Условие 10.1.4.4. и повърхностните води по Условие 10.3.1.1. от настоящото разрешително се документират и докладват в ГДОС.
Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.1. Образуване на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Извършена е класификация на отпадъците, образувани от дейността, като не е установено наличие на отпадъци, различни от изброените.
Условие 11.2. Приемане на отпадъци за третиране
Не са констатирани несъответствия. Към момента на настоящата проверка инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци е в процес на изграждане – изградено е работното хале, поставена е част от инсталацията, изградени са складовете за съхранение на отпадъците, които ще се образуват след сеперация, както и клетките за стабилизиране на органичната фракция. Предвид това обстоятелство се приема отпадък с код 20 03 01 – смесени битови отпадъци.
Площадката за едрогабаритни отпадъци е въведена в експлоатация с Решение за ползване №ДК-07-БЛ-75/28.06.2023 г. на РДНСК Благоевград, като до момента не са постъпвали отпадъци от изброените. За приемане на отпадъците е осигурено помещение. Поставени са съдове и съответните обозначения на местата за съхранение.
Условие 11.3. Предварително съхраняване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Спазен е срокът за съхранение на отпадъците. Представя се актуална план/карта на площадката, с обозначение на местата за съхранение на отпадъците. За съхранението на опасни отпадъци са осигурени корозоустойчиви съдове, обозначени със съответния надпис, както и за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Осигурени са и съдове за предварително съхранение на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, обозначени със съответните надписи. Не са налични количества към момента на настоящата проверка.
Условие 11.4. Транспортиране на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Отпадъци са предавани за транспортиране въз основа на писмен договор на лица, притежаващи регистрационни документи, издадени по реда на ЗУО, а за отпадък с код 20 01 21* – луминесцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак са оформени и идентификационни документи, които са представени по време на проверката.
Условие 11.5. Оползотворяване, в т.ч. рециклиране на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Отпадъци с код 16 01 03 – излезли от употреба гуми са предадени за оползотворяване на „Холсим България“ АД.
От въвеждането в експлоатация на „Площадка за едрогабаритни отпадъци“, съгласно Разрешение за ползване №ДК-07-БЛ-75/28.06.2023 г. на РДНСК Благоевград не са приемани отпадъци от изброените. Не са налични количества.
Приемани са строителни отпадъци за дейност обозначена с код R10 /Обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда/, като са вписани количествата в отчетна книга по Приложение 4 от Наредба №1 в НИСО. Не е надвишено разрешеното количеството.
Към момента на проверката се извършва дейност обозначена с код R3 /Рециклиране/възстановяване на органични вещества, които не са използвани като разтворители (включително чрез компостиране и други процеси на биологична трансформация)/, т. е. раздробяване и компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Не са предавани отпадъци за обезвреждане, извън територията на площадката. Към момента не са приемани отпадъци за обезвреждане с код 19 12 12 – други отпадъци (включително смеси от материали) от механично третиране на отпадъци, различни от упоменатите в 19 12 11, предвид че инсталацията е в процес на изграждане. Не е установено обезвреждане на отпадъци извън разрешените в КР, както и нарушение на изискванията на Раздел III от Наредба №6.
Актуализиран е Планът за експлоатация на Депо за неопасни отпадъци – Разлог и е представен в РИОСВ – Благоевград.
Условие 11.7. Контрол и измерване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Извършва се измерване на количествата с везна калибрирана до м. декември 2024 г. Извършено е геодезическо заснемане на тялото на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог от 31.12.2022 г.
Условие 12. Шум
Не са констатирани несъответствия. Дейността на депото се извършва по начин недопускащ шум в околната среда над граничните стойности. Последните СПИ са проведени през 2023 г. Прилагат се инструкция за оценка на съответствието на установените еквивалентните нива на шум по границата на производствената площадка и в мястото на въздействие с разрешените такива, установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за наблюдение на показателите по Условие 12.2.1. За периода 01.08.2022 г. до 31.08.2023 г. не са постъпили оплаквания от живущи за шум. В ГДОС са докладвани резултатите от проведения мониторинг. Не са регистрирани несъответствия на нивата на шум и не са предприети коригиращи действия.
Условие 13. Опазване на почвите и подземните води от замърсяване
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете. Прилага се инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци. Представен е Дневник разливи – за проверявания период не са възниквали разливи и/или изливане на вредни и опасни вещества върху производствената площадка през 2022 г. и 2023 г. до момента. Осигурени са и се съхраняват достатъчно количество подходящи сорбиращи материали за почистване, в случай на разливи на определени за целта места. Спазен е срока за изготвяне и съгласуване на План за мониторинг на почвите. През 2022 г. е извършен мониторинг на ПВ от 5 бр. пункта, от акредитирана лаборатория. Мониторингът е заложен веднъж годишно. Докладват се резултатите от собствения мониторинг на почви по Условие 13.2.1. и на подземни води по Условие 13.3.1. като част от ГДОС.
Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за оценка на риска от аварии при извършване на организационни и технически промени. За проверявания период няма аварии, които да са възникнали на площадката. Води се документация – Дневник.
Условие 15. Преходни режими на работа
Условието се изпълнява. Изготвени са инструкции. Води се дневник.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия с екологичното законодателство. В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол №19-08/26.09.2023 г.