Съдържание

Посетители

В момента има 324  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Карол Фернандес Миит“ ООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Карол Фернандес Миит“ ООД - гр. Благоевград

 

 

На основание Заповед №87/01.03.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 30.03.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за производство на месни продукти“, гр. Благоевград, експлоатирано от „Карол Фернандес Миит“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните производствени и складови помещения и места за съхранение:
- звено „Машинна обработка“ (пълначна зала);
- звено „Опаковане“;
- машинна зала;
- места за съхранение на отпадъци;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на месни продукти (сурово сушени, слайсирани). Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ѝ въздействат е съставен Констативен протокол №19-24/30.03.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
Дружеството е провело процедурата за класификация на отпадъците, които се генерират от дейността на обекта. В резултат на промяна на технологията се генерира нов отпадък, за който тече процедура по класифицирането му. При проверката се констатира, че кодът в подадения в РИОСВ-Благоевград работен лист, съответства на генерирания нов отпадък.
Отчетността за отпадъци (годишен отчет и отчетни книги) е водена от дружеството чрез Национална информационна система за отпадъци. (НИСО).
При проверката са обходени местата за съхраняване на отпадъците. Не са констатирани нарушения относно съхранението им. Същите се събират разделно. Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). При документиране на предаването се оформят приемо-предавателни протоколи, кантарни бележки и фактури. Информацията от оформените през 2023 г. документи по отношение на отпадъците, е коректно отразена в отчетните книги в НИСО.
„Карол Фернандес Миит“ ООД се явява задължено лице, съгласно чл. 59 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). В тази връзка е представено Удостоверение за членство в организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Не се представят документи, удостоверяващи начисляването и внасянето на дължимата продуктова такса опаковки за периода от 01.01.2022 г. до момента на проверката.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.2.1 Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
Към момента на проверката дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), с което няма задължения за извършване на регистрация по REACH и за тяхната класификация, съгласно изискванията на Регламент СLP.
Няма промяна в използваните от дружеството ОХВС: амоняк (като охлаждащ агент), батерии с газ под налягане (СО2 и N2) и дезинфекционни и почистващи средства за помещения и апаратура.
На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 и цялата необходима информация за ОХВС.
3.2.2 Контрол по изпълнение изискванията на Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Извършена е проверка на склада за съхранение на дезинфекционни и почистващи препарати, който отговаря на изискванията чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Всички препарати са в оригинални опаковки и не са установени разливи. Обособеното ново място за съхранение на големите опаковки (бидони – 200 л.) с дезинфектиращи вещества/смеси отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата (ДВ бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Няма промяна на местата за съхранение на амоняк и газовите бутилки (СО2 и N2).
Предоставена е документация по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС във формат съгласно Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Представен е и доклад от извършена класификация на предприятието по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, по образец на Приложение №1 към чл. 5, ал. 2 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗУО с поставен срок и отговорник за изпълнението му.
Към момента на съставяне на настоящия доклад, предписанието е изпълнено.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са установени несъответствия със законовите и нормативни изисквания. Обектът подлежи на периодичен контрол.