Съдържание

Посетители

В момента има 152  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Примо Трейд“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Примо Трейд“ ЕООД - гр. Сандански

 

 

На основание Заповед №169/27.04.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 18.05.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: Производствена база за месни разфасовки и замразени заготовки от пилешко месо, находяща се в гр. Сандански, гл. път Е 79, местност „Друма“, експлоатирана от “Примо Трейд“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на складовото помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси, агрегатите на експлоатираното стационарно хладилно и климатично оборудване, цех за месни заготовки и цех за месни разфасовки.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на месни продукти. Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №06-09/18.05.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва във връзка с изпълнение изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл. 3, параграф 13 от REACH, дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява почистващи и дезинфекциращи препарати, които се класифицират като опасни, в категория на опасност „корозивни“ съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). За технологични нужди, с цел удължаване срока на годност на готовите месни продукти, се използва газова смес класифицирана като „компресиран газ под налягане“. Във връзка с изискванията на чл. 36 от REACH, е създадено досие, което съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на Приложение II на REACH. Дружеството не извършва внос/износ на химикали. Доставките на ОХВС се изпълняват от български дистрибутори и/или доставчици.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с посл. изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособен склад, който отговаря на изискванията на чл. 6 от горецитираната наредба. Химичните вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи. Към момента на проверката е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която е във формата утвърден със Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Във връзка с организацията на съхранение на ОХВС е изготвена актуална документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта се експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове - общо 7 броя системи, съдържащи флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) R 404 A в количества от 6 кг до 135 кг. Две от системите са със заряд над 500 тона CO2 еквивалент и в изпълнение на изискванията на чл. 5 от регламента всяка от тях е снабдена със система за откриване на течове.
При преглед на представените при проверката 7 бр. досиета на системите се установи, че проверките за течове се извършват с необходимата честота, съобразно заряда на оборудването в тона CO2 еквивалент, като няма регистрирани течове на R 404 A. Същите се извършват от лице, притежаващо документи за правоспособност, издадени от Българската браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок дружеството е представило в РИОСВ – Благоевград годишен отчет за предходната календарна година., съгласно изискванията на чл. 35 и чл. 36 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ, бр.20/2017 г., с изм. и доп.).
Водят се досиета на системите и за експлоатираните от дружеството общо 11 броя хладилни камиона с маса над 3,5 тона, оборудвани с хладилни устройства, съдържащи ФПГ R 404 A със заряд от 8,236 до 19,610 тона CO2 еквивалент.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС и ЗЧАВ.