Съдържание

Посетители

В момента има 276  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Анжела Лазова - Висота” - с. Зелен дол

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „Анжела Лазова - Висота” - с. Зелен дол, общ. Благоевград

 

 

На основание Заповед №168/27.04.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 04.05.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на „Фабрика за производство на корпусна мебел и мебели за баня“, находяща се в с. Зелен дол, общ. Благоевград, експлоатирана от ЕТ „Анжела Лазова - Висота”.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.)

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- цех №1 „Мебели“;
- цех №2 „Мебели за баня“;
- камери за нанасяне на покрития;
- склад готова продукция;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на корпусна мебел и мебели за баня от MDF и PVC. Режим на работа – едносменен (8 часа), пет дни в седмицата. Проверката е извършена на място и по документи. При проверката е съставен Констативен протокол №07-08/04.05.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), съгл. Регламент REACH и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Опасните химични вещества и смеси се доставят от производители и дистрибутори от България. На обекта се използват и съхраняват ОХВС, които са категоризирани в категория на опасност „запалими“.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH. Дружеството е запознато с Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH.
Извършена е проверка по отношение на Приложение ХIV и Приложение XVII на Регламент REACH. Не е установено употреба на химични вещества и смеси от Приложение ХIV. Веществата, включени в Приложение ХVII на REACH се използват при спазване на условията на ограничение.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата – с ограничен достъп, вентилиран, без връзка с канализацията, има наличен адсорбент. Съхраняват се съвместими категории на опасност. Складът е означен с указателна табела, съгл. чл. 7, ал. 2, т. 6 от Наредбата. Химичните вещества и смеси се съхраняват в оригинални опаковки етикетирани и класифицирани, съгл. Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP).
При проверката се представя оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, във формата, съгл. Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представя се документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството има изготвен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

3.2. Направление „КПКЗ и ЕО”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- по т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.
Дружеството притежава регистрационен документ за транспортиране на отпадъци, издаден от РИОСВ – Благоевград по реда на ЗУО.
- по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
При проверката се представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.