Съдържание

Посетители

В момента има 677  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Рива - 21” АД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Рива - 21” АД – гр. Петрич

 

 

На основание Заповед №110/29.03.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 20.04.2023 г. се извърши проверка на място на „Фабрика за производство на мебели от дърво“.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на фабрика за производство на мебели, извършваща дейности на две производствени площадки.
Площадка №1 е разположена в гр. Петрич, ул. „Европа“ №5 и включва:
- производствени цехове (първична, вторична обработка на дървесина, шлайфане, бояджийно 1, бояджийно 2, тапициране);
- склад материали;
- склад готова продукция;
- котелно със сушилни за дървен материал;
- склад за съхранение на опасни химични вещества.
Площадка № 2 е разположена в гр. Петрич, ул. „Цар Симеон“ №44 и включва:
- производствен цех;
- лакозаливно;
- склад готова продукция;
- котелно;
- склад за съхранение на опасни химични вещества.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на маси и столове от широколистна дървесина. При проверката е съставен Констативен протокол №05-08/20.04.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”

Проверката се извършва във връзка с изискванията на Закон за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH).
Съгласно чл. 3, т. 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и чл. 2, т. 19 на Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Няма промяна в използваните и съхранявани химични вещества и смеси от предходната проверка, извършена на 23. 07. 2020 г.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31, на Приложение II на REACH и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г., с който Регламент дружеството е запознато.

3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На двете площадки са обособени складови помещения за съхранение на опасните химични вещества и смеси. Складовете отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г.). Всички ОХВС са в оригинални опаковки, плътно затворени, не се наблюдават разливи.
Налични са документи по чл. 4 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасните химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Предоставени са и оценки на безопасността на съхранение на ОХВС.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух“

3.2.1. Организирани емисии от горивни процеси
Дружеството за отопление и за технологични нужди експлоатира общо три броя котли, изгарящи дървесни отпадъци (два броя котли на площадка №1 и един котел на площадка №2). Същите са с топлинна мощност 0,5 MW и не подлежат на контрол чрез измервания, съгласно Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.).

3.2.2. Организирани емисии от производствени процеси
Дружеството извършва дейности по нанасяне на покрития върху дървени повърхности, попадащи в обхвата на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.), като инсталациите за нанасяне на покрития, находящи се на площадка №1 и №2 са регистрирани съгласно чл. 30л. от Закона за чистотата на атмосферния въздух. Видно, от представените в РИОСВ – Благоевград декларации, съгласно чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г. за консумацията на органични разтворители през 2022 г., не се превишава праговата стойност за консумация на разтворителите, определена за дейността в Наредбата. Камерите за нанасяне на покрития, ползвани и на двете площадки, са съоръжени с тъканни филтри за улавяне на емисиите от летливи органични съединения (ЛОС). Спазва се необходимата честота за провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите от ЛОС, изпускани в атмосферния въздух след камерите. През 2022 г. са проведени СПИ на емисиите от ЛОС след камерата, разположена на площадка №2 г. През м. март 2023 г. са извършени и измервания на емисиите, изпускани от площадка №1 след 2 бр. камери за нанасяне на покрития. Резултатите от всички проведени СПИ показват спазване на нормите за допустими емисии по контролирания показател органични вещества, определени като общ органичен въглерод.

3.2.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.), относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух.
Машините за дървообработка са обхванати от аспирационна система за улавяне на дървесен прах и трици, които постъпват в бункери, посредством съответните циклони. Водят се дневници, в който се регистрират почистванията на циклоните и зоните под бункерите. При проверката не е установено разпиляване на дървесен прах и трици. Площадките под бункерите се поддържат чисти.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство.