Съдържание

Посетители

В момента има 234  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Мело 98К“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Мело 98К“ ЕООД - гр. Сандански,

с обект: Оранжериен комплекс, землището на с. Лешница, общ. Сандански

 

 

На основание Заповед №78/27.02.2023 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 09.03.2023 г. е извършена проверка на място на Оранжериен комплекс, находящ се в землището на с. Лешница, общ. Сандански, експлоатиран от „Мело 98К“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- ПКЦ с 4 бр. котли на твърдо гориво;
- Стационарно климатично оборудване;
- Места за съхранение на ОХВС.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е почвено отглеждане на зеленчуци, като оранжериите са засадени с домати в края на месец януари 2023 г. Работният режим на обекта е сезонен. При проверката е съставен Констативен протокол №15-20/09.03.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Атмосферен въздух”

В ПКЦ са разположени общо 4 бр. котли с предкамери за изгаряне на твърдо гориво. В два броя от котлите се изгарят въглища, а в останалите 2 бр. – биомаса (натрошени костилки от маслини). В момента на проверката котлите не работят. Водят се дневници за работните часове на котлите, от които е видно, че се използват основно тези на биомаса. В зависимост от температурните условия котлите се палят предимно нощните часове. Под навеси на площадката се съхраняват въглища и биомаса (натрошени костилки от маслини).
В изпълнение на нормативните изисквания през 2022 г. дружеството е извършило собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани от 2 бр. горивни източници (един от котлите на въглища и един, изгарящ биомаса-натрошени костилки от маслини). Резултатите от СПИ са валидни за 2022 г. и 2023 г. и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели.
През м. февруари 2023 г. са проведени контролни измервания на 1 бр. котел, изгарящ биомаса (натрошени костилки от маслини), съгласно утвърдения от министъра на околната среда и водите график за извършване на контролни измервания на емисиите на вредни вещества от неподвижни източници през 2023 г. Измерванията са извършени от Централна лаборатория-София при ИАОС-София и резултатите от тях показват спазване на НДЕ по показателите серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и прах, регламентирани в Приложение №7 към чл. 21, ал. 1 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г).
На обекта е инсталирано и се експлоатира стационарно климатично оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, попадащо за контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 г.
До момента няма въведени досиета на системите. При проверката дружеството е запознато с изискванията и задълженията, които има във връзка с наличното на обекта горецитирано оборудване.

3.2. Направление „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр.10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Дружеството не извършва внос/износ на ОХВС и няма задължения за регистрация и нотификация в ECHA.
Създаденото досие по чл. 36 на REACH съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, за доставчиците, информация по Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, както и информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на същия регламент.
При проверката се установи, че няма промяна в използваните ОХВС. Съхраняват се ПРЗ в малки количества, като склада отговаря на изискванията на чл.6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Употребяваните ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки.
Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от горецитираната наредба, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, във формат заложен със Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Във връзка с това, че предприятието употребява и съхранява химични вещества от Приложение №3 от ЗООС, e изготвен Доклад за класификация на обекта по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, във формат на Приложение №1 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.), съгласно който предприятието не се класифицира с нисък или висок рисков потенциал.

3.3. Направление „КПКЗ и ЕО”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.): а именно по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.) и по т. 5 – извършване на дейности по употреба на продукти за растителна защита по смисъла на Закона за защита на растенията.
Дружеството има задължение да изготви собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ. Към момента на проверката такава оценка не е изготвена.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗОПОЕЩ, като е определен срок за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно-наказателни действия.