Съдържание

Посетители

В момента има 260  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„МГ КОРЕКТ“ ООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „МГ КОРЕКТ“ ООД - гр. Благоевград, с обект в гр. Благоевград, общ. Благоевград

 

На основание Заповед №31/26.01.2023 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 02.02.2023 г. се извърши проверка на място и по документи на обект експлоатиран от „МГ КОРЕКТ“ ООД, находящ се в гр. Благоевград, бул. „Васил Левски“ №61.

1. Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/(ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/(ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Производствената дейността е организирана в едно производствено помещение, като са обособени участъци за отделните операции. Извършена е проверка на следните дейности и инсталации, находящи се на производствената площадка на дружеството:
- участък „Ушиване на саи“;
- участък „Лепене на саи“;
- климатични инсталации;
- места за съхранение на генерираните от дейността отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
Основната дейност на дружеството е производство на саи. Дейността се извършва на ишлеме на един обект, разположен на територията, контролирана от РИОСВ-Благоевград. Представя се договор за наем на помещението. На обекта не се извършва кроене /отделните елементи на саите се доставят скроени/. Материалите, необходими за производствената дейност се доставят от италианска фирма, явяваща се ишлемодател.
При проверката е съставен констативен протокол №4-24/02.02.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор “Управление на отпадъци”
Дружеството е извършило класификация на генерираните от дейността си отпадъци. Същите се съхраняват на обособено за целта място. Представя се договор за предаване на отпадъци с кодове 15 01 01, 15 01 02 и 15 01 10*, както и идентификационен документ за предадени опасни отпадъци. Представя се заповед на управителя на дружеството за определяне на лице, отговорно за управление на опасните отпадъци. Към момента на проверката лепилата, които се използват за слепване на отделните елементи на саите, са на водна основа, което е по изискване на фирмата ишлемодател.
При извършена проверка в НИСО се установи, че дружеството води отчетност чрез системата и за 2022 г. има подадени годишни отчети за отпадъците.
За внесените на територията на страната опаковки от материалите, необходими за дейността на фирмата, „МГ Корект“ ООД се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците. Задължението възниква за дружеството от м. 01.2022 год. За 2022 г. не се представят месечни справки-декларации по Приложение №15 на Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, както и платежни документи, удостоверяващи заплащането ѝ.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
Помещението, в което дружеството извършва производствената си дейност е осигурено с аспирационна система. При проверката не е установено извършване на дейности на обекта, попадащи в обхвата на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.), тъй като се използват лепила на водна основа.
За отопление и климатизация на производственото помещение се експлоатират 3 броя колонни климатици, съдържащи съдържащ флуорсъдържащ парников газ 410A, попадащи за контрол по Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове.
При проверката са представени водените 3 бр. „Досиета на системите“, от които е видно, че се спазва нормативно изискуемата честотата за извършване на проверките за течове, съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент - най-малко на всеки 12 месеца. Проверките се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.

3.3. Направление „Опасни химични вещества
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
По смисъла на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява лепила, които се категоризират като неопасни, съгласно Регламент (EO) 1272/2008 (CLP). В изпълнение на дейността си операторът не извършва внос/износ на химикали. Доставчиците му са от Европейския съюз. Съхранение на ОХВС на обекта не се извършва. Представените информационни листове за безопасност (ИЛБ) на използваните лепила отговарят на изискванията на чл. 31 от Регламент REACH и Регламент (ЕС) 2020/878.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
На дружеството е дадено предписание по ЗУО (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), като е определен срок за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка и в случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.