Съдържание

Посетители

В момента има 223  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„АББ България“ ЕООД – клон Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „АББ България“ ЕООД – клон Петрич

 

На основание Заповед №14/13.01.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 24.01.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Предприятие за производство на компоненти и части ниско напрежение, находящо се в гр. Петрич, ул. „Варна“ №1.

1. Цел на проверката.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен обход на производствените помещения в Завод 1(едноетажна сграда) и Завод 2 (двуетажна сграда), където в отделно обособени участъци се извършват идентични дейности (навиване, фино точково ултразвуково заваряване, лазерно гравиране, монтаж, щамповане) и калайдисване на едно работно място само в Завод 2.
При проверката е извършен оглед и на всички места за съхранение на отпадъци и опасни химични вещества и смеси, както и на агрегатите на експлоатираното стационарно климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на компоненти и части за нисковолтова апаратура, като продукцията се изнася за Италия, Германия и Швейцария. Работният режим на обекта е двусменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №2-20/24.01.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На всеки от етажите на двата завода върху изделията се отпечатват серийните номера, посредством машини за тампонен принт печат. Използваните бои, съдържащи в състава си летливи органични съединения (ЛОС), се разреждат в камини с осигурена аспирация за отвеждането на емисиите от ЛОС в атмосферния въздух. Дейността „Печатане“ попада за контрол, съгласно т. 8 от Приложение №1 към чл. 2, ал. 1 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии от летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултатна употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.). За извършваната на обекта дейност „Флексопечат“, дружеството има регистрация, като инсталацията е регистрирана в публичния електронен регистър по чл. 30л от ЗЧАВ под регистрационен номер BLG00050. Съгласно представената в РИОСВ – Благоевград декларация за консумираните количества органични разтворители през 2021 година не се превишава праговата стойност за консумация на разтворителите, регламентирана за дейността в Приложение 2 от Наредба №7/2003 г.
На обекта се експлоатира стационарно климатично оборудване (общо 26 бр. системи), съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (R 410A, R 134A и R 407А), попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО)№842/2006 г. Всяка от системите, съобразно количеството на охлаждащия агент, подлежи на проверки за течове с честота – най-малко на всеки 12 месеца.
При проверката са представени водените общо 26 бр. „Досиета на системите“, от записите в които е видно, че се спазва честотата за извършване на проверките за течове и до момента няма установени течове. Проверките се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2021 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Отпадъци“
Дружеството извършва производствена дейност само на проверявания обект, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - Благоевград. Утвърдени работни листове по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014г., с изм. и доп.) има само за част от отпадъците, които се генерират от дейността на обекта. Наличната система за разделно съхраняване на отпадъците, не обхваща всички видове отпадъци, които се образуват. Местата за съхранение на отпадъци не са обозначени със съответните кодове на отпадъците, които се съхраняват на тях.
За опасните отпадъци няма издадена заповед, изисквана по чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО. Със същата следва да се определи отговорно лице, което да организира безопасното управление на опасните отпадъци.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система „Отпадъци“ /НИСО/. При проверката е установено несъответствие в данните налични в НИСО, спрямо количествата отпадъци установени на обекта.
За производствените си нужди, дружеството въвежда на територията на Р България материали и суровини, които са опаковани. В тази връзка, то се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Представени са Удостоверения за членство в организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, които са относими за периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2027 г. По време на проверката са изискани справки за количествата опаковки, пускани на пазара, които са подавани към организацията. Установено е, че в тях не са декларирани всички видове опаковки, с които са опаковани ползваните материали и суровини. „АББ България“ ЕООД не пуска готова продукция на територията на Р България.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
В своята дейност дружеството използва и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), които се доставят от ЕС.
Създаденото досие по чл.36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, представя се и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което следва да бъде актуализирана, поради въвеждане на нови ОХВС.
Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH. Дружеството е запознато с изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
Не се установи употреба на ОХВС от Приложение XIV на REACH. Използват се ОХВС, попадащи в Приложение XVII на REACH с вписване 48. Спазват се изискванията за ограничение.
ОХВС се съхраняват в работните помещения в метални шкафове, които са киселинно и термоустойчиви и с ограничен достъп. ОХВС са в малки количества от вид, в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС. Същата, следва да се актуализира, поради въвеждане на нови ОХВС.
Предприятието не се класифицира с рисков потенциал, видно от представения доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

На дружеството са дадени предписания по ЗУО и ЗЗВВХВС, като са определени съответните срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.