Съдържание

Посетители

В момента има 492  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Диманков“ ЕООД - с. Струмяни

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „Диманков“ ЕООД - с. Струмяни

 

В изпълнение на Заповед № 296/21.08.2017 г. на директора на РИОСВ Благоевград, на 29.08.2017 г. е извършена проверка на място и по документи.

1.Цел на проверката.

Установяване степента на съответствие с екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

-цех за обработка на скални материали ;
-замърсени и/или нарушени терени;
-пречиствателно съоръжение за отпадъчни води;
-площадкова канализация за отпадъчни води, точка на заустване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Обектът функционира без съществена промяна спрямо предходната проверка през 2016 г. Извършват се характерни дейности за този вид производство, като бичене, рязане и полиране на скални материали, основно мрамор. Годишно се обработват около 100 м3 материали до крайни изделия-облицовъчни плочки и масиви Отпадъкът се съхранява на площадката.
Няма реализация на съгласувани с РИОСВ-Благоевград инвестиционни намерения за разширение на производствената площадка и изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

3.1. Компонент “Земи и почви”.
Основното производство и съхранението на материали и готова продукция е организирано на съществуваща промишлена площадка с площ от 3 дка. Неголяма част от материалите временно се съхраняват извън площадката в земи собственост на управителя на дружеството и по протежение на участък от полски път.
Не се констатират нарушени и замърсени земи от дейността на обекта.

3.2 Компонент “Води”

Дружеството е титуляр на Разрешително за заустване на отпадъчни води № 43120056/31.07.2012 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ –Благоевград.
С вх. № ЕП-143/23.02.2017 г. в РИОСВ-Благоевград е внесен годишен доклад за изпълнение на условията в издаденото разрешително за заустване за предходната 2016 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от Закона за водите.
Дружеството извършва собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, като протоколите от изпитване се предоставят в РИОСВ-Благоевград своевременно. Няма отклонения от индивидуалните емисионни ограничения /ИЕО/ по заложените показатели /рН и неразтворени вещества/в цитираното разрешително за заустване.
С Протокол за проверка № 56-11/29.08.2017 г. е извършено пробовземане на отпадъчни на изход от двусекционен утаител, преди заустване в р. Злинска, за изпитване.
Пречиствателното съоръжение-двусекционен утаител се поддържа в добро експлоатационно състояние.

4. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат на извършената проверка, се налага извода, че обекта отговаря на изискванията определени в нормативната база, по компоненти „Почви“ и „Води“.