Съдържание

Посетители

В момента има 264  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №121/2016 г.

Инвестиционно предложение: „Реновиране на площадното пространство в ЦГЧ на гл. Симитли, община Симитли, област Благоевград и изграждане на арт галерия, детска площадка, водна каскада и покрита сцена“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Във връзка с представено уведомление за горното инвестиционно предложение в съответствие с разпоредбата на чл. 5, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС, обн. ДВ, бр. 25/2003 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94/2012 г.), РИОСВ-Благоевград информира за следното:

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

С писмо с изх. №3235(7)/06.01.2015 г. на директора на РИОСВ - Благоевград е съгласувано по реда на глава шеста от ЗООС и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) инвестиционно предложение за „Реновиране на площадното пространство в ЦГЧ на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград и изграждане на арт галерия, шахматен клуб, паркинги и детски площадки“.
Съгласно представената информация с настоящето инвестиционно предложение се предвижда изменение на съгласуваното инвестиционно предложение като се добавят нови дейности: изграждане на водна каскада и покрита сцена; частична подмяна на питеен водопровод по ул. „Христо Ботев“, ул. „Роза“, ул. „Рила“ и ул. „Витоша“, както и подмяна на уличен канал. Не се предвижда изграждане на шахматен клуб.
Промяна в останалите параметри на инвестиционното предложение не се предвижда.
За водоснабдяване на фонтаните и измиване на площадното пространство е предвидено изграждане на сондажен кладенец с дълбочина 60 м.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в попада в обхвата на т. 2, буква „г“ от Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС, предвид което на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-178/09.11.2016 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ на ЗБР (2010 – 2015 г.) при спазване на определени условия и разпоредбите на Закона за водите.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Територията, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 122/02.03.2007 г. на Министерски съвет.
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.), поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.
След анализ на представената информация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от същата, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко».
Копие от писмото е изпратено до БДЗБР.