Съдържание

Посетители

В момента има 251  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №97/2016 г.

Инвестиционно предложение: „Промяна предназначението на кафе -сладкарница, находяща се в търговско - административна сграда, изградена в УПИ VI, кв. 67 по плана на гр. Якоруда, община Якоруда, област Благоевград в „медико - дентален център““

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Във връзка с представено уведомление за горното инвестиционно предложение в съответствие с разпоредбата на чл. 5, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС, обн. ДВ, бр. 25/2003 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94/2012 г.), РИОСВ-Благоевград информира за следното:

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение се предвижда промяна на предназначението на помещение, представляващо кафе - сладкарница със застроена площ 240 м2 и разположено в северната част на сградата в „медико - дентален център“.
Предвидено е медицинския център да бъде разположен на две нива, свързани със стоманобетонова стълба. Партерното ниво ще бъде разположено на около 1,20 м над нивото на прилежащия терен, като в същото е предвидено да се разположат основните помещения, обслужващи медико-денталния център - фоайе (чакалня), регистратура, три лекарски кабинета, две манипулационни, образна диагностика, дентален кабинет и санитарен възел с умивалня. На второто ниво, представляващо сутерен ще бъдат разположени медико-диагностична лаборатория и обслужващи помещения (стерилизационна, миялна, помещение за биологични отпадъци, склад и аусгус).
Сградата, в която е разположено помещението е снабдена с вода за питейно-битови нужди и е захранена с електроенергия.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение са разположени защитени зони BG0000495 „Рила“ за опазване дивите птици, обявена със Заповед № РД - 764/28.10.2008 г на Министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 100/2008 г.) и BG0000495 „Рила“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в приетия с Решение на Министерски съвет №122/02.03.2007 г. списък от защитени зони (ДВ бр. 21/2007 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.), поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.
Същата се съвместява с процедурата за преценяване на необходимостта от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Якоруда.