Съдържание

Посетители

В момента има 502  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2013 г.

Съобщение №100/2013 г.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на оранжерии за отглеждане на зеленчуци в поземлен имот №039017 (образуван от имоти №039001 и №039004) с обща площ 19.816 дка, местност „Червената пръст“ в землището на с. Дамяница, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г.,  посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната  среда: 

Съгласно представената информация се предвижда в имота да се изградят два оранжерийни блока, всеки с площ 7,7 дка за производство на зеленчуци и сграда манипулационна. Оранжериите ще бъдат от метални конструкции и покрити с полиетиленово фолио. За отоплението е предвидено изграждане на котел на биогорива с мощност 4,6 МW. Предвижда се изграждане на капкова система за напояване, захранваща се от съоръжение на „Напоителни системи“ ЕАД, което преминава през имота.

Електрозахранването се предвижда да се осъществи от съществуващ трафопост, чрез изграждане на подземен ел. провод с дължина около 100 м, преминаващ по полски път.

Предвижда се за питейно-битови нужди да се ползва бутилирана вода и поставяне на химическа тоалетна.

Заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 1, буква „в“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

Съгласно приложената документация със Заповед № 59а/04.10.2012 г. на кмета на община Сандански е разрешено изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 от Закона за устройство на територията в части: ПУП-ПЗ  и технически проект за поземлени имоти 039001 и 039004, местност „Червената пръст“, землище на с. Дамяница за „Оранжериен комплекс“.

Тъй като предвижданията и обхвата на инвестиционното предложение съответстват на предвижданията и обхвата на ПУП–ПЗ, считаме за целесъобразно да допуснем прилагането на разпоредбата на чл. 91, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и извършването само на една от оценките по реда на глава шеста на ЗООС, която в случая да е процедурата по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Съобразно това, предвид разпоредбата на чл. 21, ал. 2 от Наредбата за ОВОС, за достатъчно основание за одобряване на проектите на ПУП-ПЗ следва да се счита постановено положително решение в резултат на процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС. Обръщаме Ви внимание, че за потвърждаване на последното е наложително окончателният проект на ПУП-ПЗ да съответства напълно на предмета и обхвата на инвестиционното предложение, за което е проведена процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не е предвидено да се реализира в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. В близост до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0001023 „Рупите-Струмешница”, определена за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 802/2007 г. на Министерския съвет (ДВ бр. 107/2007 г.).

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС, поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.

След анализ на представената информация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от същата, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона  BG0001023 „Рупите-Струмешница”.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Сандански  и кметство с. Дамяница и до директора на БДЗБР-Благоевград.