Съдържание

Посетители

В момента има 210  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2013 г.

Съобщение №69/2013 г.

Инвестиционно предложение: „Изграждане на цех за преработка на мляко в поземлен имот №024255 с площ 1.864 дка в местността „Полето“, землище на с.Бараково, община Кочериново, област Кюстендил“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.94/30.11.2012 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация имот №024255 е с начин на трайно ползване „стопански двор“ и в него има действаща овцеферма. За инвестиционното предложение за изграждане на овцеферма от директора на РИОСВ-Перник е издадено Решение № ПЕ-43-ПР/2011 г. за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС с характер „да не се извършва ОВОС“.

С настоящето инвестиционното предложение се предвижда в същия имот да се изгради и цех за преработка на мляко – сграда със застроена площ от 90 м2 от метална конструкция и термопанели, в която да бъдат обособени съответните помещения: хладилни камери, складови помещения, офисна част. В цеха се предвижда да се преработват 600 л мляко на ден.

Имотът е захранен с електричество и вода. Предвижда се изграждане на пречиствателно съоръжение – мазниноуловител, след него отпадните производствени води ще се заустват в изгребна яма.

Инвестиционното предложение за изграждане на цех за преработка на мляко самостоятелно попада в обхвата на т. 7, буква “в” от Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което същото подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС .

Компетентен орган за преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС е директорът на РИОСВ, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение ще бъде реализирано в периферните граници на защитена зона - BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 102/2008 г.);

При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на  инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002099 “Кочериново”, определен със заповедта за обявяването й.

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).

След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от горе цитираната Наредба за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитена зона BG0002099 “Кочериново”.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Кочериново и кметство с. Бараково.