Съдържание

Посетители

В момента има 542  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2009 г.

Съобщение № 66/ 2009 г.

 

Г-жа Мариана Павлова, управител на “Георесурс” ЕООД, гр. Симитли, документация за инвестиционно предложение: за добив на речна баластра от островна част в руслото на р. Струма, землище на с. Полето, Община Симитли

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за инвестиционно предложение за, като информиране на компетентния орган по околна среда по по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на   ОВОС

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация инвестиционно предложение за добив на речна баластра от островна част в руслото на р. Струма попада в т. 2, буква “в” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Съгласно представената информация, инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в обхвата на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.

В близост до заявената площ се намират защитени зони “Кресна-Илинденци” с код BG 0000336 за опазване на природните местообитения и на дивата флора и фауна, включена в приетия с Решение на Министерски съвет № 122/02.03.2007 г. списък от защитени зони и защитена зона “Кресна”,  с код BG 0002003 за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД -748/24.10.2008 г., обн. в ДВ, бр. 97/2008 г.

Инвестиционното предложение попада под разпоредбите на чл. 31, ал. 1 на Закона за биологичното разнообразие и съгласно чл.2, ал. 1, т. 3, буква «а», във връзка с  ал. 3 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007 г.), (Наредбата за ОС) подлежи на оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на гореописаните защитените зони.

След преглед на представената документация и на основание чл. 40, ал. 3 от горецитираната Наредба, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в описаните защитени зони.

На основание чл. 40, ал. 4 от Наредбата за ОС преценката за вероятната степен на въздействие ще бъде взета предвид при постановяване на решението за преценяване на необходимостта от ОВОС.

Копие от писмото е изпратено до кмета на с. Полето и кмета на Община Симитли