Съдържание

Посетители

В момента има 113  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2023 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ПЕТРИЧ“

документация за Уведомление за „Проект на „Стратегия за водено от общностите местно развитие на територията на Местна инициативна група (МИГ) Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Стратегията се изготвя на основание Регламент (ЕС) №2021/20115, Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) и в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №РД-50-124/07.04.2023 г. по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (ПРСР), мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“, подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“.
Стратегията е с обхват територията на община Петрич. На територията на общината са разположени 55 населени места (град Петрич и 54 села) с население 46 918 души. В резултат от извършения SWOT анализ, както и визията на местната общност за бъдещото развитие на територията е формулирана следната стратегическа цел:
Поддържане на конкурентоспособна икономика, базирана на местни ресурси, осигуряваща по-високи доходи и заетост, както и подобряване средата на живот и развитие на човешкия капитал на територията на МИГ Петрич.
За постигане на стратегическата цел са определени ожени следните стратегически цели с подпрограми към тях:
Приоритет 1 „Устойчиво развитие на местната икономика“ - насочен главно към дейности в аграрния сектор, развитието на микробизнеса извън земеделието и технологичното обновяване в предприятията. За постигането му за който са формулирани следните специфични цели:
• Специфична цел 1.1. Създаване на устойчив земеделски сектор, насочена към подкрепа на земеделските производители и преработватели.
• Специфична цел 1.2. Диверсификация на местната икономика, насочена към цифрова, кръгова, нисковъглеродна и ресурсоефективна икономика чрез внедряване на иновации.
Дейностите по приоритет 1 ще бъдат осъществени чрез следните мерки от СПРЗСР:
- Мярка 1. „Подкрепа за инвестиции в земеделските стопанства“, която включва проекти за изграждане, реконструкция на съоръжения за съхранение на вода за напояване, създаване на трайни насаждения, изграждане/реконструкция на съоръжения, включително за съхранение на оборска тор за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници и др.;
- Мярка 2. „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства насочени към опазване на компонентите на околната среда“, предвиждаща създаване на биологично земеделие и производство - трайни насаждения, изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане на животни по биологичен начин;
- Мярка 3. „Подкрепа за инвестиции в преработката, предлагането на пазара и/или развитието на селскостопански продукти“, включваща инвестиции в проекти за преработката и предлагането и/или развитието на селскостопанските продукти;
- Мярка 5. „Инвестиции в неселскостопански дейности“, като предвидените дейности са свързани с развитие на услуги в различни сектори на икономиката и други производствени неземеделски дейности.
- Мярка 6. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, които са свързани с изграждане и реконструкция на водоснабдителни системи и съоръжения, строителство и рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища и съоръженията към тях; изграждане, ремонт и оборудване на спортна инфраструктура, ремонт и закупуване на оборудване и/или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот.
За постигането на Приоритет 1 е предвидена и мярка 11 „Повишаване на иновационния капацитет и конкурентоспособност на МСП чрез внедряване на иновации“ от Програма „конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП). С нея се цели внедряване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите в тематичните области на Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г. с оглед повишаване на иновационния им капацитет и конкурентоспособност, и принос към прехода на местната икономика към цифрова, кръгова, ресурсоефективна и нисковъглеродна.
Приоритет 2 „Подобряване средата на живот в МИГ Петрич“, насочен към подкрепата за съхраняване на местните бит и култура, включително чрез възстановяване на сгради с религиозно значение и запазването на културната идентичност. В рамките на този приоритет са формулирани две специфични цели:
• Специфична цел 2.1. Обновяване на физическата среда в населените места, фокусирана върху повишаване привлекателността в населените места.
• Специфична цел 2.2. Опазване и съхранение на биологичното разнообразие и управлението на отпадъците.
• Специфична цел 2.3. Съхранение на богатия културен живот, пълноценно включен в развитието на местната икономика.
Дейностите по Приоритет 2 ще бъдат осъществявани чрез:
- Мярка 6 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от СПРЗСР;
- Мярка 13 „Повишаване на осведомеността относно практиките и поведението във връзка с устойчивото потребление, кръговата икономика, мониторинг на отпадъците както и информационни и разяснителни кампании за заинтересованите страни и населението“ от Програмата за околна среда (ПОС), която включва провеждане на разяснителни кампании за повишаване на информираността на населението и бизнеса за същността и йерархията за управление на отпадъците и ползите от разделното събиране, за задълженията на гражданите и бизнеса и за действията, които трябва да предприемат при управление на генерираните от тях отпадъци, и др.
- Мярка 14 „Работа със заинтересованите страни в подкрепа на опазване на биологичното разнообразие, вкл. противодействието срещу бракониерството, трафика и незаконната търговия с екземпляри от дивата флора и фауна“ от ПОС, насочена към повишаване на обществената информираност и активно граждански участие за преодоляване на антропогенните заплахи за защитените видове, местообитания и екосистеми.
- Мярка 4 „Инвестиции за запазването на духовния и културен живот на МИГ Петрич“ от СПРЗСР, в която са предвидено дейности за възстановяване, ремонт или реконструкция на сгради с религиозно значение, запазване на културната идентичност и традиции и повишаване качеството на живот на хората.
Приоритет 3: „Развитие на човешкия капитал на територията на МИГ Петрич“, към който са дефиниране следните специфичните цели:
• Специфична цел 3.1. Повишаване способностите и познанията на човешкия ресурс, която е ориентирана към повишаване уменията и познанията на населението, преодоляването на различни стереотипи в обществото.
• Специфична цел 3.2. Повишаване на качеството и подобряване на достъпа до училищно образование, насочена към насочена към представители на ромската общност, която се характеризира с по-ниско образователно равнище и трудно обхващана от системата на формалното образование.
За постигането на този приоритет са предвидени следните мерки от Програма за развитие на човешките ресурси (ПРЧР) :
- Мярка 8 „Социално-икономическа интеграция на маргинализираните общности – роми“, включва дейности за увеличаване броя на лицата от уязвимите етнически групи за включване в образование, заетост, социални и здрави услуги с цел преодоляване на риска от социалното им изключване и дискриминация.
- Мярка 9 „Насърчаване участието на възрастните хора над 55 г. в пазара на труда в т. ч. заети лица (наети и самостоятелно наети)“, в която са предвидени дейности за активно присъствие на хората над 55 г. на пазара на труда, насърчаване на заетите лица за по-дългото им участие на пазара на труда
- Мярка 10 „Насърчаване и подпомагане на младежката заетост“, която предвижда дейности за активиране, мотивиране и включване в заетост на младите хора на територията на МИГ Петрич, подобряване на конкурентноспособността на младежите чрез повишаване на уменията и професионалната им квалификация, насърчаване на предприемаческа инициатива.
Освен тези мерки е включена и .мярката „Насърчаване на социално-икономическата интеграция на маргинализирани общности като ромите“ от ПО 2021-2027.
Стратегията предвижда и една хоризонтална цел „Изграждане на умения на екипа на МИГ и популяризиране на изпълнението на СВОМР“, насочена към изграждането на капацитет на екипа на МИГ, обмяната на добри практики и успешната реализация на СВОМР. За изпълнение на целта са предвидени следните мерки: „Сътрудничество и подготвителни дейности за него“ и „Управление, мониторинг и оценка на стратегията и нейното популяризиране“.
Стратегията за ВОМР на МИГ - Петрич включва приоритети и мерки, които попадат в обхвата на областите по чл. 85, ал. 1 на ЗООС, като със същата се определя рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. В тази връзка стратегията попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 3 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
Стратегията за местно развитие следва да се одобрява от Общото събрание на сдружението на МИГ - Петрич, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Проектът на Стратегия за водено от общностите местно развитие на територията на Местна инициативна група (МИГ) Петрич, за периода 2023 – 2027 г. попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта ѝ с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Териториалният обхват на МИГ Петрич обхваща административния териториален обхват на община Петрич, област Благоевград.
В административния териториален обхвата на община Петрич, респективно на проекта на Стратегията за водено от общностите местно развитие на територията на МИГ Петрич, попадат следните защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ):
1. Резерват „Конгура“, обявен и в граници определени със Заповед №671/15.06.1988 г. на председателя на Комитета за опазване на околната среда при Министерски съвет (ДВ, бр. 52/1988 г.), актуализирана със Заповед № РД – 195/28.02.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 33/2013 г.).
Със Заповед №РД-33/21.01.2016 г. на министъра на околната среда и водите е утвърден План за управление на резервата;
2. Защитена местност „Бабите“, обявена за буферна зона на резерват „Конгура“ със Заповед №671/15.06.1988 г. на председателя на Комитета за опазване на околната среда при Министерски съвет (ДВ, бр. 52/1988 г.), прекатегоризирана в защитена местност със Заповед № РД-421/18.06.2007 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 61/2007 г.);
3. Защитена местност „Рупите“, обявена и в граници определени със Заповед №385/17.06.1980 г. на председателя на Комитета за опазване на околната среда при Министерски съвет (ДВ, бр. 69/1980 г.);
4. Защитена местност „Топлище“, обявена и в граници определени със Заповед №328/08.05.1992 г. на министъра на околната среда (ДВ, бр. 43/1992 г.);
5. Защитена местност „Карталец“, обявена и в граници определени със Заповед №РД-238/12.03.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 35/2013 г.);
6. Защитена местност „Находище на Сребриста поветица“, обявена и в граници определени със Заповед №РД-230/11.03.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 33/2013 г.);
7. Защитена местност „Находище на катерлива ефедра“, обявена и в граници определени със Заповед №РД-231/11.03.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 33/2013 г.);
8. Природна забележителност „Кожуха“, обявена и в граници определени със Заповед №1746/29.06.1962 г. на Главно управление по горите („Известия“, бр. 70/30.08.1962 г.), разширена със Заповед №5008/31.12.1975 г на министъра на горите и опазване на природната среда (ДВ, бр. 8/1976 г.);
9. Природна забележителност „Четиринадесет чинара в с. Мендово“, обявена и в граници определени със Заповед №1254/22.12.1983 г. на председателя на Комитета за опазване на околната среда при Министерски съвет (ДВ, бр. 6/1984 г.);
10. Природен парк „Беласица“, обявен и в граници определени със Заповед №РД-925/28.12.2007 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 8/2008 г.).
С Решение №120/24.02.2016 г. на Министерски съвет е приет План за управление на природен парк „Беласица“ (ДВ, бр. 17/2016 г.).
В административния териториален обхвата на община Петрич, респективно на проекта на Стратегията за водено от общностите местно развитие на територията на МИГ Петрич, попадат и части от следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
1. Защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/13.04.2010 г.), изменена със Заповед №РД-567/28.06.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 54/12.07.2022 г.);
2. Защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.);
3. Защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-310/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 50/2021 г.);
4. Защитена зона BG0000167 „Беласица” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-266/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 43/2021 г.).
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 37, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че проектът на Стратегия за водено от общностите местно развитие на територията на Местна инициативна група (МИГ) Петрич, за периода 2023 – 2027 г. е допустим при съобразяване на произтичащите от програмата мерки за постигане на залегналите цели на стратегията и приоритети за развитие на територията, с:
- режимите на попадащите в обхвата на стратегията защитени територии по смисъла на ЗЗТ, определени със същия закон, заповедите за тяхното обявяване и с приетите/утвърдените им планове за управление;
- режимите на попадащите в обхвата на стратегията защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, определени със заповедите им за обявяване по чл. 12 от ЗБР.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявената програма с предмета и целите на опазване на защитените зони ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ЕО.