Съдържание

Посетители

В момента има 122  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2022 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: Я. Г.

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на автосервиз и ТИР паркинг в поземлен имот с идентификатор 5626.241.38, местност Кумли, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Поземлен имот с идентификатор 5626.241.38, местност Кумли, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград е с площ 2976 кв.м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ползване „За шивашка промишленост“.
Съгласно становище с изх. № ЕО-ПЧ-991-001/03.09.2021 г. на кмета на община Петрич, съгласно предвижданията на Предварителния проект на Общия устройствен план на община Петрич, за който е проведена процедура по екологична оценка, приключила със Становише по екологична оценка № БД-01-01/2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, имотът попада в предимно производствена устройствена зона „Пп“.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда в имота да бъдат изградени паркинг за товарни автомобили (ТИР-ве) с капацитет 40 бр. паркоместа и сграда с височина до 10 м, в която ще бъдат обособени автосервиз, магазин за авточасти, офис и санитарни помещения.
Захранването на обекта с вода за питейно-битови нужди ще се осъществи от съществуващ уличен водопровод РЕф90, минаващ през имота, като се изгради ново сградно водопроводно отклонение. Представено е съгласувателно писмо с изх. № 56/09.09.2021 г. на „ВиК“ ЕООД - гр. Петрич, удостоверяващ възможността за присъединяване на имота към водопроводната мрежа на населеното място.
Битово - фекалните отпадъчни води ще се заустват в изгребна яма. С писмо изх. № МВЕ-08-73/17.11.2021 г. на „ВиК“ ЕООД - Благоевград е удостоверено съгласие на дружеството да извършва почистване на изгребната яма.
Захранването на имота с ел.енергия ще се осъществи чрез изграждане на подземна кабелна линия 20 кV с дължина около 50 м от съществуващ ВЕЛ 20 кV „Оранжерии“ до предвиден за изграждане в имота нов трафопост.
Достъпът до имота ще се осъществява от път ІІІ клас „АМ Струма - Петрич“, намиращ се в западна посока и полски път, разположен в източна посока, за което съгласно представената информация има разработена Транспортно-комуникационна схема, съгласувана с КАТ и ОУП - гр. Благоевград.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 10 буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-275(4)/16.03.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС; обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР.
Имотът, обект на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Петрич и до директора на БДЗБР.